Vi kan föra vår egen talan, Anne Ramberg

Varför göra sig till självutnämnd tolk för invandrade medborgare?

Anne Ramberg menar att statsministern är "skyldig Sveriges invandrade medborgare en ursäkt".

Anne Ramberg menar att statsministern är "skyldig Sveriges invandrade medborgare en ursäkt".

Foto: Ekströmer Jonas

Ledarkrönika2024-01-16 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det i svensk politik pågår ett slags SM i att lyfta problem med invandring har undgått få. "Tävla inte i att svartmåla invandring" skrev jag för ett år sedan (26/1). Men tävlingen – inte minst mellan Moderaterna och Socialdemokraterna – har bara fortsatt. 

Till och med försvarsdebatten har kommit att handla om invandrare.

Statsminister Ulf Kristersson har på sistone talat om bristande försvarsvilja och att den som blir medborgare har plikter. Han har tagit upp gängvåld, välfärdsfusk, påskkravallerna och LVU-kampanjen mot Sverige som exempel på hot mot en stark försvarsvilja. I ett debattinlägg nämnde Ulf Kristersson och partikollegan migrationsminister Maria Malmer Stenergard även att en undersökning från Plikt- och prövningsverket visat att "över 50 procent av unga med föräldrar födda utanför Norden inte kan tänka sig att göra värnplikt (38 procent för alla)" (SvD, 22/1).

Anne Ramberg, advokat och styrelseordförande för Uppsala universitet, skriver nu i en replik att statsministern "är skyldig Sveriges invandrade medborgare en ursäkt" (16/1). "Innan den typen av uttalanden framförs av landets statsminister borde han ha övervägt hur den generaliserade kritiken skulle komma att uppfattas av dem som omfattas av kritiken", skriver Ramberg – och lyckas själv just "generalisera". 

För vad är det för homogen massa Ramberg ser framför sig? Folk med utländsk bakgrund har naturligtvis inte "en" åsikt om vare sig statsministern eller hans inlägg i försvarsdebatten. Det finns nog även en och annan som tycker att statsministern borde tala mer om invandringsrelaterade problem: i valet 2022 blev Sverigedemokraterna näst största parti (!) bland första generationens invandrare. 

Varför göra sig till självutnämnd tolk för en så åsiktsspretig grupp som invandrade medborgare? Att kräva ursäkter för medborgare med utländsk bakgrund är lika fånigt som att kräva ursäkter till "landets unga" för att ungdomsrabatten för unga brottslingar har slopats. Dessutom: Om det nu finns utlandsfödda som vill ha en ursäkt av statsministern kan de (vi) säkert föra sin egen talan. 

Personligen hade jag gärna hört Kristersson nämna att många som kommit hit har värdefulla erfarenheter och kunskaper för Sverige, erfarenheter av krig och kris. Jag hade gärna sett att SD haft noll i väljarstöd.

Men att bunta ihop "invandrade medborgare" och låtsas föra deras talan – nej, så dumt.