Det kan vara jobbigt att vara den som ”säger som det är”, som bryter mot det politiskt korrekta tyckandet. Den hyllade journalisten Jan Guillou fick erfara det när han i Rekordmagazinet 1986 tog upp problemet med att romer (som då kallades något annat) ”stjäl alldeles för mycket”. Guillou fick sina fiskar varma av Rosa Taikon och andra romska företrädare, samt av radionämnden som fällde inslaget.
Några år senare, 1992, var det dags för invandrarminister Birgit Friggebo (FP) att ta bladet från munnen, med stöd av källor inom polis och flyktingmottagandet. Kosovoalbaner var ”mer benägna att snatta och stjäla cyklar och tvätt” än andra grupper, slog hon fast. ”Det ska inte förnekas att detta är ett problem” och ”många säger samma sak”, förklarade Friggebo innan hon fick backa och be om ursäkt (DN 21/8 1992).
SD-politikern Maria Rosander i Uppsala agerade alltså i en historisk kontext när hon på X gick till attack mot georgier: ”De är tjuvar”, skrev hon i inlägget som senare raderades (UNT 30/7). Till skillnad från Guillou och Friggebo var Rosander både megafon och källa, i sin egenskap av polis. Hon har ”träffat på väldigt många georgier i tjänsten” och ”inte en enda har varit hederlig”. Därmed bevisat, anser hon.
Det har hänt en hel del på fronten kopplingen mellan invandrare och brottslighet under senare tid. Det forskas om sambanden, mellan brott och segregation, utbildning, socioekonomisk utsatthet och även härkomst. Populistuttrycket ”men det får man väl inte säga” har fått allt mindre relevans. Man får säga i stort sett vad man vill, så länge man kan ge belägg för sin ståndpunkt.
Generella uttryck om hela folkgrupper eller nationer är en helt annan sak. Här finns en lagstiftning om hets där Maria Rosander balanserar på gränsen. Kanske tycker hon att hon gör medborgarna en tjänst? Kanske ser hon sig fortfarande som en fotsoldat i ett parti som vuxit genom att ”säga som det är”? Hennes chefer, politiskt och inom polisen, får reda ut det.
Jag läser i DN från 1992 att Ny Demokratis Bert Karlsson begärde att JK skulle pröva om Friggebos uttalande utgjorde hets mot folkgrupp. Denne ”Skara-Bert” var och är en populist i själen. ”Unga är för lata för att plocka bär”, sade han redan 2010 och jordgubbsodlare har sedan dess fått ge honom rätt.
Bert Karlsson, snart 80, svingar fortfarande mot allt och alla. Han kan vara både smaklös och misshaglig, men har ändå med åren vunnit ett slags kärlek från folket. Varför? Kanske för den smått unika egenskapen att verkligen säga som det är och samtidigt oftast dra gränsen vid att hetsa mot andra folk.