Maria Rosander är polis i Uppsala och ledamot för Sverigedemokraterna i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun. I våras kandiderade hon till Europaparlamentet, men kom inte in.
Nyligen skrev hon två inlägg på X, tidigare Twitter, där hon kommenterade människor från Georgien. "Under mina år som polis har jag träffat på väldigt många georgier i tjänsten (...). Inte en enda har varit hederlig" och "Jag litar inte ett skit på georgier. De är tjuvar. De ska inte ens kunna söka asyl", skriver hon bland annat. Sedan UNT hörde av sig har Maria Rosander tagit bort inläggen.
– Jag vill inte att min arbetsgivare ska behöva stå till svars för någonting som jag har skrivit, utan då kommer jag välja att ta bort inläggen helt enkelt, för så viktigt är det inte för mig, säger hon.
I en intervju med UNT menar Maria Rosander att inläggen på X kan missförstås.
– Jag pratar inte om en hel folkgrupp, jag pratar om de jag stött på här i Sverige på gatorna, säger hon.
Åsa Larsson, lokalpolisområdeschef vid Uppsalapolisen, vill inte kommentera Maria Rosanders uttalanden.
– Det här är ett enskilt fall och hon uttrycker sig som privatperson. Det som gäller generellt är att polismyndigheten bygger på respekt och acceptans. Alla anställda känner till polisens värdegrund och vi jobbar löpande med att våra invånare ska ha förtroende för oss.
Men hon presenterar sig som polis på sin X-profil. Hur påverkar det er?
– Jag kommer inte att kommentera detta enskilda fall.
En polis är inte hindrad från att vara politiskt engagerad vid sidan av jobbet, konstaterar Åsa Larsson.
– Det handlar om yttrande- och åsiktsfrihet. Jag tänker att det är som vilka yrken som helst, att man ska kunna särskilja arbetsliv och privatliv.
Kan objektiviteten påverkas av att man är politiskt aktiv på fritiden?
– Det förutsätter jag att den inte gör. Om man inte klarar av att vara objektiv, då kommer vi att titta på det. Mer än så kan jag inte säga.
Enligt Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, kan uttalandet att "georgier är tjuvar" falla inom ramarna som hets mot folkgrupp.
Får en polis ägna sig åt det?
– Vi tittar alltid i alla fall om brott har begåtts, och anmäler om det är så, säger Åsa Larsson.
Har ni gjort det i det här fallet?
– Det kan jag inte kommentera.