Skattepengar till jobb som fÄ förstÄr sig pÄ

Uppsalas VA-bolag har dubblat sin personal pÄ tio Är.

SÄ snart nÄgon vet vad en administratör gör pÄ kontoret kan denne antagligen rationaliseras bort.

SÄ snart nÄgon vet vad en administratör gör pÄ kontoret kan denne antagligen rationaliseras bort.

Foto: Lise Åserud

Ledarkrönika2023-11-06 06:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vart tar pengarna vĂ€gen? NĂ€rmare bestĂ€mt de cirka 2 500 miljarder kronor som stat, regioner och kommuner fĂ„r in i skatt varje Ă„r. FrĂ„gan Ă€r befogad, med rubriker om jĂ€rnvĂ€gar som inte kan bĂ€ra tĂ„g (DN 26/10) och ett försvar som har ont om kĂ€ngor och regnklĂ€der (SR 2/9). Allra mest negativa rubriker fĂ„r kanske vĂ„rden, dĂ€r storsjukhusen kostar mĂ„ngmiljardbelopp men fĂ„r allt svĂ„rare att klara sina uppdrag.

I en serie ledarartiklar (UNT 9/10, 16/10, 23/10) har vi presenterat en möjlig delförklaring, att allt fler uppbÀr lön frÄn stödfunktioner som HR, kommunikation och planering, samtidigt som det blivit allt mindre attraktivt att arbeta pÄ golvet, bland patienter, passagerare eller vad det nu handlar om. Fenomenet med de nya, vagare arbetsuppgifterna finns i hela samhÀllet, men Àr sÀrskilt pÄtagligt nÀr det Àr skattebetalarna som stÄr för notan.

Ett lokalt exempel Ă€r kommunala Uppsala vatten och avfall AB. Bolaget har ansvar för 600 kilometer vatten- och 850 kilometer avloppsledningar. Infrastrukturen Ă€r av yttersta vikt för Sveriges sĂ€kerhet och för att möta ökade regnmĂ€ngder i samband med klimatförĂ€ndringar. PĂ„ senare Ă„r har det blivit tydligt att systemet Ă€r i dĂ„ligt skick över hela landet, att investeringarna slĂ€pat efter. ”Trenden Ă€r nedĂ„tgĂ„ende”, konstaterade WSP i en rapport (24/10).

Allt blir bara dyrare och skattepengarna rĂ€cker inte för vattenbolaget. Vid förra Ă„rsskiftet höjdes avfallstaxan med 35 procent och till 1 januari föreslĂ„r den politiska styrelsen att vattenavgiften höjs med 28 procent. ”Vi ser ingen annan utvĂ€g. Utan höjning hade vi gĂ„tt med underskott”, sĂ€ger ordförande Rickard Malmström (MP) (UNT 24/10).

Vart tar pengarna vĂ€gen? Årsredovisningarna för Uppsala vatten och avfall AB kan ge ledtrĂ„dar. Den senaste visar att bolaget har 340 medarbetare. Det Ă€r en ökning med 50 procent pĂ„ fem Ă„r och mer Ă€n en fördubbling pĂ„ tio Ă„r. För 2012 uppgavs antalet anstĂ€llda till 163 personer. Det kan rimligen inte förklaras med befolkningsökningen eller med ett utökat uppdrag.

Det finns för nÀrvarande sex tjÀnster att söka pÄ det kommunala bolaget: TvÄ gruppchefer, en byggledare, en projektledare, en projektör samt en strateg för VA-nÀtet. Alla har sÀkert viktiga roller att fylla. För en utomstÄende Àr det omöjligt att bedöma vÀrdet av det som olika HR-funktioner, strateger och planerare bidrar med. Det Àr ocksÄ en av huvudpoÀngerna med den hÀr serien, att politikerna har samma problem. Vad gör folk egentligen?

Ett pressmeddelande frĂ„n Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg (27/10) vĂ€cker min nyfikenhet med en rubrik om ”fĂ€rre administratörer”. Som i stort sett alla storsjukhus, inklusive Akademiska i Uppsala, Ă€r man pĂ„ vĂ€g mot ett miljardunderskott 2023. Men ”skĂ€rpt anstĂ€llningsprövning” har lett till vikariat inte förlĂ€ngts. NĂ€r jag frĂ„gar vilka tjĂ€nster som berörts Ă€r svaret ”till stor del planeringsledare inom ekonomi och allmĂ€nna administratörer/assistenter”.

Vad hĂ€nder nu med underskottet nĂ€r sjukhuset förlorat en massa ”planeringsledare inom ekonomi”, tĂ€nker jag. Och varför uppstod underskottet nĂ€r de satt och planerade ekonomin?

Det Ă€r lĂ€tt att göra sig lustig över 2000-talets högskoleutbildade administration. Till skillnad frĂ„n ”personalare” och andra reliker frĂ„n förra seklet har de titlar och anvĂ€nder ett sprĂ„k som inbjuder till det. Men det finns en allvarlig botten. 

Det nya administrativa frĂ€lset försvarar sina positioner. Politiker som vill ”minska administrationen” drar sig tillbaka med oförrĂ€ttat Ă€rende om de inte ens vet vad administratörerna sysslar med. Det Ă€r inte utan att man anar vart en del av pengarna till vĂ€lfĂ€rden tar vĂ€gen.