Festivalen på Polacksbacken stärker Uppsalas kulturliv

I helgen går Homecoming Festival av stapeln, förhoppningsvis är den startskottet för kulturstaden Uppsala.

Under Homecoming Festivals första dag uppträder Zara Larsson.

Under Homecoming Festivals första dag uppträder Zara Larsson.

Foto: Victor Bomgren

Ledarkrönika2024-08-30 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I eftermiddag slår Homecoming Festival upp portarna, för första gången. Under två dagar spelar artister som Veronica Maggio, Zara Larsson, Victor Leksell och ODZ på Polacksbacken.

Trots kritik från både nationer och kårer kring avsaknaden av samarbete och festivalens datum (UNT 14/7) samt en dyster väderprognos är hoppet på festivalen stort. Arrangören Homerun Festivals hoppas på en välbesökt jungfruresa och drömmer om 10 000 besökare per dag (UNT 18/6).

Festivalen är en välbehövlig motpol till kommunalt finansierade konserter och festivaler så som Parksnäckan, som kulturnämnden ansvarar för. Att kulturen ofta behöver en skjuts från kommun, region och regering är något som nästan tas för givet. Samtidigt som det finns ett värde i att stötta kulturutövande riskerar privata aktörer att missgynnas när kommunen involverar sig själv.

Det privata kan inte erbjuda lika låga biljettpriser som de subventionerade alternativen och kan därmed väljas bort vilket leder till ekonomiska förluster och en avsaknad av variation på kulturfronten. Principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur bör råda, oavsett vad. Kommunen ska inte bestämma vilka band som spelar i Uppsala eller försöka påverka vad som ställs ut på ett museum.

Men helgens festival borde även ge hopp till de som vill se den kulturella staden Uppsala utvecklas. De senaste årens diskussioner och oenighet om det potentiella kulturhuvudstadsåret 2029 har satt Uppsalas kulturliv i fokus. Pengar som borde läggas på kärnverksamheter säger vissa, en investering som kommer att betala tillbaka sig säger andra. Men något som företrädare för alla linjer i kulturhuvudstadsdebatten kan enas kring är att det är ett tag kvar till 2029.

Oavsett hur ansökan går är fler kulturella evenemang i Uppsala de kommande åren både välkomna och välbehövliga. För till skillnad från andra större städer är det dåligt med återkommande och profilerade kulturevenemang i Uppsala. Här finns inget Way Out West, Lollapalooza eller Sweden Rock.

Att bli utnämnd till kulturhuvudstad under tolv månader om fem år är väl roligt men Uppsala har förutsättningar att bli en av Mälardalens kulturhuvudstäder redan innan dess. Om man spelar sina kort rätt, välkomnar flera olika evenemang och gör sig själv till ett attraktivt val för nya satsningar inom kulturen.

Att ha lyckats locka till sig, vad som i alla fall verkar bli, en stor festival med besökare från olika delar av länder är ett bra första steg. Och om allt går som smort kan Uppsala förhoppningsvis bli permanent hem till fler evenemang och cementera sin plats som kulturhuvudstad. Oavsett hur ansökningen till EU går.