Studentuppsala kritiserar Homecomingfestivalen: "Taskig tajming"

Homecoming festival går av stapeln helgen innan terminsstart för universitetet. Nu riktar studentuppsala kritik mot arrangörerna för dålig framförhållning, något som P4 Uppland var först att rapportera om.

Den nya Uppsalafestivalen Homecoming äger rum den 30 och 31 augusti. Arrangören Homerun festivals ligger bakom totalt fem festivaler, däribland Brännbollsyran.

Den nya Uppsalafestivalen Homecoming äger rum den 30 och 31 augusti. Arrangören Homerun festivals ligger bakom totalt fem festivaler, däribland Brännbollsyran.

Foto: Pao Duell/Prssbild

Kultur och Nöje2024-07-14 11:00

Beskedet om en ny festival i Uppsala kom i februari. Då sa arrangören Christoffer Lundström till UNT att festivalen skulle ske "i nära samverkan med nationerna". Men enligt studentnationerna och kårerna har samtalet om ett eventuellt samarbete med Homecoming varit haltande.

– Kommunikationen har varit dålig. Det kom för sent inpå, de första riktiga samtalen inleddes för ett halvår sedan. Då hinner vi inte planera, säger Kasper Köhler, ordförande för Kuratorskonventet, samverkansorganet för Uppsalas studentnationer.

Ett av problemen är enligt honom datumen för festivalen, som ligger mitt i den så kallade "recceperioden" då nya studenter välkomnas till Uppsala universitet och stad.

– Det är generellt en tid då nationerna har mycket egen verksamhet, så det är svårt att ha ett samarbete under de veckorna, säger Kasper Köhler.

undefined
Kasper Köhler är Curator Curatorum, alltså ordförande för Kuratorskonventet. Han tycker att kommunikationen från festivalarrangören har varit dålig.

Han får medhåll av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Förutom att nationer och kårer själva har fullt upp ser ordförande Tim Nedergård att festivalen kan störa de nya studenternas introduktion till staden.

– Det är taskig tajming. Insparken är en så viktig tid för nya studenter då de lär känna sin nya stad och hittar sin gemenskap. Det är också en viktig period för att locka framtida medlemmar till vår verksamhet. Nu ska en jättestor festival konkurrera med det. 

För UTN finns även en särskild utmaning: den fysiska platsen. Festivalområdet Polacksbacken ligger nämligen precis intill Ångströmlaboratoriet, det campus där deras studenter håller till.

– Vi har tidigare haft mottagningsaktiviteter på samma yta som festivalen äger rum. Nu har vi fått flytta dem, säger ordförande Tim Nedergård.

Festivalens arrangörer har tidigare sagt till UNT att de hoppas på 10 000 besökare per dag. Den stora publikmängden skulle kunna bli ett problem för kåren.

– Vi har ett stort tält och serveringsområde 100 meter bort från festivalområdet, och farhågan är att det skulle komma in obehörigt folk. Mer folk på området kan öka risk för inbrott och stölder, säger Tim Nedergård.

undefined
Tim Nedergård är ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår, som håller till precis intill festivalområdet. Kåren är oroad över de stora folkströmmarna som en festival lockar till sig. "Men jag vill inte sia om framtiden. Vi får se hur det går", säger Tim Nedergård.
undefined
Festivalområdet Polacksbacken ligger precis intill Ångströmlaboratoriet, det campus där Uppsala universitets naturvetare och teknologer håller till.

Christoffer Lundström, projektledare på Homerun Festivals som arrangerar Uppsalafestivalen, förstår studenternas kritik gällande kommunikationen.

– Vi satt och planerade festivalen i detalj med kommunen i över ett år innan vi lanserade den. Så här i efterhand hade det varit bättre om vi hade med representanter från nationer och kårer från första början, inte spika datum och plats först.

Däremot ser festivalarrangörerna det som svårt att ändra datum från insparksveckorna.

– Uppsala är en stad med många studenter och då vill man ha ett datum när studenterna är tillgängliga, alltså inte högsommar. Senare i september är det riskabelt vädermässigt. 

Enligt Christoffer Lundström är 30 procent av biljettköparna studenter, något han förstår kan störa studentaktiviteter.

– Jag har förståelse och respekt för att festivalen stör i planeringen för kårer och nationer. Därför vill vi gärna hitta ett nära samarbete med nationer och kårer. Vi kommer bjuda in till samtal i god tid inför kommande års festival, säger han.

Kuratorskonventet och UTN uppger för UNT att de tycker att Homerun festivals har tagit till sig av deras kritik och utesluter inte ett framtida samarbete.

– Vi ser inte negativt på att inleda diskussioner om samarbete. Vi får se på vilket sätt bara, säger Kasper Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!