Alla nybyggen kan inte erbjuda busskort

Kommunen slår knut på sig själv i klimatextrema Rosendal.

Etapp 4 i Rosendal ska bli Europas klimatsmartaste.

Etapp 4 i Rosendal ska bli Europas klimatsmartaste.

Foto: Staffan Wolters

Ledarkrönika2024-08-08 06:45
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Det nya bostadsområdet Rosendals etapp 4 i Uppsala uppfyller nästan alla kriterier på att vara ett pilotprojekt. Här prövas helt nya sätt att bygga med det övergripande målet att minska utsläppen av koldioxid. Etappen räknas som ”ett av EU:s mest avancerade projekt för skapandet av klimatsmarta stadsdelar” (UNT 7/8).

För att nå de högt satta målen har kommunen utmanat byggföretagen med ”extrema klimatkrav”. Bland lösningarna inför byggstarten 2025 märks återanvänt byggmaterial, trottoarer av träbalkar, lerväggar, pappreglar, kolsänkor och naturligtvis solpaneler. ”Det pågår en experimentverkstad där byggföretagen tillsammans med oss jobbar fram förslag på hur utsläppen ska hållas nere”, säger kommunens projektledare Alva Herdevall.

Så långt allt väl. Om klimatmålen ska nås behövs nytänkande vilket alltså premieras för de 600 lägenheterna i etapp 4. Om kravet 165 kilo koldioxid per kvadratmeter boyta (mot 375 kilo med traditionellt byggande) sätts för alla nybyggen kommer de nationella målen att nås, säger Holger Wallbaum, professor i hållbart byggande, till UNT.

I OS-tider påminns man om vikten av tävling för att nå resultat och det är utmärkt att byggbranschen utmanas på detta sätt. Även Uppsala kommun har nog haft guldmedaljer för ögonen i detta projekt, med ”vad vi vet de hårdaste kraven i Europa”. För att nå toppnivån har man nämligen också gett sig på bilägare, med färre än hälften så många p-platser som normalt.

Kommunen ska också ställa krav på att dela ut gratis busskort till en del av de nya Rosendalsborna, samt på bil- och cykelpooler. Det är sant att det behövs både piska och morot för att ställa om hela samhället, men kommunen trampar runt i helt andra politikområden än stadsbyggnad för att bli bäst. Styrmedel för bil- och kollektivtrafik finns på andra håll i regionen och i staten, bland annat genom klimatlagstiftningen.

Ett pilotprojekt är ett test på om och hur nya idéer fungerar. Kan det som görs här genomföras överallt? Nej, bilen kommer att behövas inom överskådlig tid, på sikt med eldrift. Alla nya bostadsområden kan inte designas för dem som inte har bil. På samma sätt kan inte alla nya områden byggas med ”mindre betongplattor”, det vill säga med högre hus. Städer som Uppsala kräver en blandad bebyggelse.

Det är spännande med experimentverkstaden Rosendal och det får gärna finnas bilfria stadsdelar för dem som så önskar. Men som stadsplanerare måste man också lyfta blicken och skapa boenden för alla Uppsalabor. Det finns alltid en gräns för hur extrem en företeelse kan vara om den på sikt ska bli normal.