EU-valrörelsen har tickat igång och i onsdags var Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt i Uppsala. På eftermiddagen skulle han bland annat tala på Uplands nation, inbjuden av Juriststudenter för demokratisk socialism. Därefter ett besök hos studentföreningen Verdandi, där UNT:s grundare var engagerade i slutet av 1800-talet, och på kvällen kickoff med tema Palestina.
På förmiddagen hade vi ett samtal. Vad tänker du om EU-valrörelsen så här långt, kandidater som byter partier, Folklistan och bråk om topplaceringar, frågar jag.
– Ja det verkar vara rörigt på högerkanten. Men för oss är det här ett klimatval, och den andra stora frågan är Ukraina. Går det bra för oss nu har vi dessutom goda chanser mot Tidöregeringen 2026. Det som skiljer oss från andra partier är att vi är emot den dogmatiska marknadsliberalismen och EU:s krav på avregleringar. Klimatet och löntagarna ska gå före företagens intressen.
Sjöstedt återkommer till "jämlikhet" när jag frågar varför man som vänsterlutande klimatengagerad ska välja Vänsterpartiet före Miljöpartiet som sitter i den gröna partigruppen i parlamentet.
I veckan meddelade klimataktivistgruppen Återställ våtmarkerna att man ska sluta blockera motorvägar, för att i stället rikta in sig på torvbrytning genom att gräva igen diken. Behövs det mer civil olydnad i klimatkampen?
– Att få demonstrera är en viktig del av demokratin, även civil olydnad är det. Men för mig är det viktigt att hålla sig inom lagens gränser.
Men är inte poängen med civil olydnad att just bryta mot lagen, fortsätter jag, och Sjöstedt upprepar att hans gräns går där, att "man ska hålla sig inom lagen". Hur ser han då på åsikten att demokratin kan behöva köras över, eftersom klimatfrågan är så akut, att väljarna ju till exempel verkar vilja ha lägre bränslepriser.
– Nej, det är en mycket dålig idé att ge upp demokratin. Folk vill faktiskt se åtgärder för klimatet. Nu får väljarna en chans att protestera mot Tidöregeringen som saboterar klimatarbetet.
Tidigare i år, på en av Palestinska folkets förenings manifestationer i Uppsala, skulle din partikamrat Ilona Szatmári Waldau hålla tal, nämner jag. Men hon buades ut och fick lämna scenen efter att ha sagt att även Israel har rätt att existera, samt att "vi kan aldrig instämma med dem som anser att Hamas gjorde rätt i sina terroristattacker mot Israel" (12/2). Jag kallade henne modig. Vad tänker du?
– Jag har verkligen full förståelse för upprördheten mot Israels högerextrema och våldsamma regering. Men man kan inte försvara våld mot civila, Hamas attack 7 oktober, eller tolerera hat mot judar.
Det låter som att du håller med om det Szatmári Waldau uttryckte på demonstrationen?
– Det är det vi tycker.
Han säger att hans första fråga till EU-kommissionen kommer att handla om den fängslade oppositionspolitikern i Turkiet, vänsterorienterade kurdvänliga HDP:s Selahattin Demirtaş. Jag frågar hur han ser på den svenska Natoprocessen som drog igång efter hans partiledartid.
– Sverige svek kurderna. Vi har både svikit kurderna i Turkiet och kurder här kan inte lita på rättsstaten. Jag känner sekundärskam inför fjäskandet för Erdogan.
Den skammen är han inte ensam om att känna, intygar jag innan vi säger hej då.