Det första och största problemet med folkomröstningar är vilken fråga som ska ställas till folket. Handlar det om ja eller nej till högertrafik eller EU-medlemskap är det en sak. Det kan bli problem ändå med legitimiteten, när verkligheten förändras och när nya generationer och opinioner växer fram. Men det är åtminstone ett svar från folket vid en given tidpunkt. Så blir det garanterat inte med Uppsalas spårväg.
Stefan Hanna (UP) är den som krävt en folkomröstning för att släppa fram S-styret i Uppsala. Han talar nu om den kommande processen - om vilka frågor (obs: plural) som ska ställas i samband med EU-valet i juni 2024. Han ser framför sig ett ”tydligt svar” från väljarna. ”Man tycker det ena eller andra om hur Uppsalas infrastrukturutveckling ska göras”, säger han till SVT Uppsala (24/1).
Erik Pelling (S) ser framför sig att styra Uppsala en halv mandatperiod till utan att ge besked i de känsliga frågorna kring Sydöstra staden, ibland av kritiker kallad ”Pellinggrad”. Allt annat än tydlighet står på hans agenda. Folkomröstningen ”kommer att vara bredare och handla om Uppsalas utveckling som helhet”, säger han till UNT.
Socialdemokraterna har en tradition av att ludda till frågor i folkomröstningar. Målet är att få som man vill, samtidigt som det ser ut som om man frågat folket. Linje 1 i ATP-omröstningen 1957 vann inte majoritet, men den allmänna tilläggspensionen infördes ändå.
Linje 2 i kärnkraftsomröstningen 1980 var som alternativ en mindre uppsats. En gymnasielärare hade sannolikt gett underkänt för detta debattinlägg om kärnkraft, eftersom det var för otydligt och spretigt. Vad tycker ni egentligen?!
De fyra alliansparterna i Uppsala var rasande efter överenskommelsen mellan S och UP, två partier med på förhand diametralt olika syn på stadens utveckling och den framtida kollektivtrafiken. Inte blev man gladare efter beskedet om folkomröstningen. ”Ska vi jobba ett och halvt år med något som vi sedan kanske ska revidera”, undrar Therez Almerfors (M) (UNT 25/1).
Frågan är motiverad. Kommunfullmäktige ska det närmaste dryga året i princip släppa arbetet med att uppfylla sin del av Uppsalapaketet, att ge framtida Uppsalabor bostäder och bättre kommunikationer, både till Stockholm och inom Uppsala.
I stället ska man åter ägna sig åt den fråga som väljarna i valet 2022 gav ett tydligt svar på. En majoritet röstade nämligen på partier som inte vill bygga spårväg (även om den nya L-ledningen dröjde till efter valet med att återvända till att vara emot spårvägen). Det vill Hanna och Pelling överpröva, för att kunna motivera sitt otydliga sätt att styra kommunen. Det lär dröja till 2026 innan väljarna åter får ge ett tydligt besked.