Om cannabis legaliseras förhindras framtida dödsfall

Från och med 11 juli förbjuds substansen HHC, en syntetisk form av cannabis som under våren har blivit populär i Sverige.

11 juli förbjuds substansen HHC som ofta säljs som E-cigaretter.

11 juli förbjuds substansen HHC som ofta säljs som E-cigaretter.

Foto: Robert F. Bukaty

Krönika2023-07-11 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

HHC har fått säljas i svenska butiker och på nätet då varje enskild variant av substansen måste förbjudas. Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, konstaterade i UNT (10/7) att nya snarlika substanser förmodligen kommer komma ut på marknaden efter förbudet.

Det hela drar tankarna till den försäljningsvåg av den syntetiska drogen spice vi såg i Sverige för nästan tio år sedan. En våg som skördade ett flertal unga liv och gav upphov till hundratals överdoser. Spice blev farligare och farligare för varje gång det förbjöds, eftersom tillverkarna ändrade i substansen och därmed gick längre och längre bort från grundpreparatet. 

Tillverkarna bryr sig inte om att hålla brukarna säkra, de vill tjäna pengar. När man väl har förändrat i den kemiska sammansättningen tillräckligt många gånger är risken att vi till slut ser överdoser och eventuellt till och med dödsfall i spåren av nya HHC-substanser. 

Likt spice använder människor bara HHC eftersom riktig cannabis är olagligt. Men det är också där skon klämmer: Eftersom cannabis är olagligt får vi dessa avarter som kan vara betydligt farligare än cannabis.

Ingen säger att cannabis är ofarligt, det är en drog med sina egna hälsoproblem. Men kriminaliseringen av cannabis ledde för tio år sedan till att många unga liv tog slut. Familjer fick aldrig se sina kära igen. Låt oss inte göra om det misstaget med HHC. 

Det är dags för politiken att börja fundera på om man ska utreda en legalisering av cannabis. Alla tragiska dödsfall i spåren av spicevågen hade inte skett om det var lagligt att röka gräs. Utöver att en legalisering hade kunnat minska gängens intäkter drastiskt hade alltså en legalisering av cannabis också skyddat brukarna. De hade kunnat veta vad det var man egentligen rökte och kunnat välja svagare varianter om man inte är van. 

I Kanada har man efter legaliseringen 2018 sett en minskning av intäkterna till de kriminella gängen. I Tyskland går regeringen vidare med lagförslag för att legalisera cannabis. Det skulle kunna vara så att Sverige hade gynnats av att legalisera cannabis. Människor kommer att bruka droger oavsett, det är statens uppgift att se till att så få som möjligt skadas och avlider.

En utredning skadar inte, den ger bara mer kunskap. Det är en sten som är för viktig för att inte vända på, framför allt när det kan rädda liv och minska kriminaliteten.