I början av 90-talet slog lågprisbutiken Oj! upp portarna i Eskilstuna. I en tid när övriga livsmedelsbutiker inte var så många, där Ica och Konsum huserade i samma byggnad och när det var alldeles för långt till Galne Gunnar, var detta ett mycket välkommet tillskott i stan. Att Oj! dessutom låg precis mitt emellan hemmet och min högstadieskola gjorde ju inte saken sämre.
Tyvärr låg dock butiken i ett område som enligt detaljplanen var till för industri och viss handel. Det låg inga stora fabriker där, men väl bilhandlare och en och annan plåtslagare. Men det räckte för att kommunens byråkrater skulle sparka bakut.
När jag läser om Josefiné Glarke (UNT 7/8) som riskerar att bli utkörd ur sin lokal i Alsike i Knivsta, eftersom hennes salong Glarke Nails and Lashes inte kan räknas in i kategorin hantverk, påminns jag om Oj! i Eskilstuna. Då som nu handlar det om en kommunal byråkrati som detaljstyr för mycket.
I Glarkes fall handlar det om att detaljplanen slår fast att området ska omfattas av verksamheter inom hantverk, handel och restaurang. Och nagelvård och annan skönhetsbehandling är inget hantverk, menar kommunen.
Här måste jag till att börja med ge kommunen rätt. Skönhetsbehandlingar är inget ”hantverk” om man med ordet avser något som görs av ”hantverkare”, det vill säga ett arbete som utförs av till exempel snickare, rörmokare eller elektriker. Men det innebär absolut inte att de tjänster som Josefiné Glarke tillhandahåller skulle hålla låg eller sämre kvalitet.
Det stora problemet här är inte heller huruvida nagelvården är ett hantverk eller ej, utan att kommunen är för klåfingrig och vill detaljstyra. Visst finns det poänger med att styra så att industrier inte hamnar granne med bostadshus, men så mycket längre än så bör inte regleringen sträcka sig.
Om ingen kan svara på varför det skulle vara problematiskt att en nagelsalong eller en frisör är granne med en snickare eller en restaurang – och det är det nog ingen som kan – bör det inte heller stoppas.
Vägen framåt handlar inte om att kalla Josefiné Glarkes tjänster för ett hantverk, utan om att kommunens tjänstemän till att börja med läser detaljplanen lite mindre nitiskt, samt på lite längre sikt att Knivstas politiker förstår att ändra detaljplanen. Klart att Glarke Nails and Lashes ska vara kvar.
Hur gick det för Oj! då? Ja, butiken förlorade till slut kampen mot kommunens tjänstemän, precis som så ofta är fallet. I butikens lokaler huserar i stället sedan länge Överskottsbolaget, där det, detaljplanen till trots, går att köpa en hel del livsmedel.