Hon kan mista sin lokal – är ingen "riktig hantverkare"

I ett års tid har hantverkaren Josefiné Glarke bedrivit sin verksamhet i Knivsta. Men nu står framtiden på spel – efter att kommunen ifrågasatt om hon faktiskt bedriver ett hantverk.

Josefiné Glarke driver Glarke Nails & Lashes i Alsike, Knivsta. Nu riskerar hon att mista sina lokaler, efter att kommunen hävdat att hon kanske inte bedriver ett hantverk.

Josefiné Glarke driver Glarke Nails & Lashes i Alsike, Knivsta. Nu riskerar hon att mista sina lokaler, efter att kommunen hävdat att hon kanske inte bedriver ett hantverk.

Foto: Linnéa Wahlsten

Knivsta2023-08-07 16:30

Josefiné Glarke sitter i soffan på sin salong som sprakar i färg. Lokalen ligger på andra våningen i Alsike. Just nu har hon en rörmokare på plats som förbereder inför att en frisör ska flytta in, om kommunen låter henne stanna. 

I mars fick hon beskedet att hon efter ett års tid kanske måste flytta från lokalerna, för att hon inte passar in i detaljplanen för området – som skrevs 2008. 

– Kommunen talade om för mig att jag inte är någon riktig hantverkare, säger hon.

undefined
Josefiné Glarke driver Glarke Nails & Lashes i Alsike, Knivsta. Nu riskerar hon att mista sina lokaler, efter att kommunen hävdat att hon kanske inte bedriver ett hantverk.

I detaljplanen står det att området omfattas av hantverk, handel och restaurang. Men enligt kommunen har det varit osäkert om Glarke Nails & Lashes skulle kunna inkluderas i hantverkskategorin.

– Jag kan förstå att några kommungubbar inte fattar att naglar är ett hantverk, det köper jag. Men att florist och frisör inte är ett hantverk? Det är ju helt fel, säger Josefiné Glarke. 

Företagen som verkar i området består huvudsakligen av mansdominerade företag som snickerier och industriföretag. Salongsägaren undrar till och med om en av orsakerna till att kommunen inte anser att hon passar in är för att hon är kvinna.

– Det är svårt att inte tänka på det när det bara är män här. Ett snickeri som låg här gick i konkurs, och ändå är en salong som det går bra för det man väljer att klanka ned på, berättar hon och fortsätter:

– Först i mars när de var här och inspekterade andra saker började de säga, ja fast, hon passar ju inte riktigt in här från första början. De sa att det ska vara hantverk här, till exempel snickare och så.

undefined
Salongsägaren har länge varit intresserad av skönhet, och berättar att hon trivs väldigt bra med sitt jobb. "Det är en familjesalong" berättar hon.

Jenny Rydåker, samhällsbyggnadschef på Knivsta kommun, bekräftar att det funnits osäkerheter kring om Josefiné Glarkes företag platsar i den rådande detaljplanen. Att det skulle finnas någon annan agenda från kommunens sida, det nekar chefen till. 

– Det är ingen som har uttalat sig negativt kring hur verksamheten drivs, utan vi har tittat på verksamheten i relation till detaljplanen som ligger. Därifrån har det bedömts av förvaltningen att den inte gör det, säger hon och fortsätter:

– När vi tittar på om en verksamhet är planenlig gör vi ju det utan att titta på mans- eller kvinnodominerande företag utan försöker göra det på ett sådant neutralt sätt som möjligt utifrån hur plan- och bygglagen är formulerad. Det är givetvis olyckligt om hon har uppfattat det som att kommunen skulle ha tagit ställning mot hennes verksamhet.

Kommunen arbetar aktivt med att utveckla områden i Knivsta, men att ändra en detaljplan är enligt samhällsbyggnadschefen en omfattande process som tar lång tid och kostar mycket pengar.

undefined
Knivsta kommunhus.

Hur kommer det sig att det var först i mars ni började ifrågasätta huruvida salongen går under hantverk?

– Här tror jag att det var så att det kom in ett klagomål, och då är vi ju skyldiga att utreda det som inkommer, säger Jenny Rydåker. 

För Josefiné Glarke har salongen alltid handlat om mer än hantverket i sig. Det har varit som ett extra hem för såväl henne som hennes kunder. En extra soffa att landa på i några timmar.

– Många kvinnor känner att de måste vara i ett speciellt fack, och det stämmer inte. Alla är alltid välkomna hit. Men givetvis har det varit svårt att fokusera på arbetet när man inte vet om man får vara kvar. Det känns jobbigt att allt varit stillastående, säger hon.

Med hjälp av sina hyresvärdar har ägaren lyckats bevisa för kommunen att hon bedriver ett hantverk. I juni valde kommunförvaltningen att återremittera ärendet. Enligt protokollet från bygg- och miljönämndens möte i juni, väntar man nu på förvaltningens bedömning. Något som Josefiné Glarke inte hört talas om tidigare.

– Den enda info jag har fått är att politikerna godkänt mig som ett hantverk, men att byggnadsnämnden fortsätter att vilja ha bort mig. 

Vad hade du önskat för återkoppling från kommunen?

– Jag önskar att alla hade samma möjligheter. Jag önskar att kommunen hade bjudit in till ett mer privat möte där jag fått chansen att förklara allting, säger hon.

undefined
Josefiné Glarke driver Glarke Nails and Lashes i Knvista.

Just att värna om näringsliv är något som Jenny Rydåker menar att Knivsta är väldigt måna om.

– Det är väldigt viktigt för Knivsta, och vi försöker göra det som är möjligt för att ge förutsättning för företagande, både i stor och liten skala.

Hur tror du att företagsklimatet i Knivsta påverkas av en sådan här händelse?

– Vi vill gärna föra en dialog för att säkerställa det inte blir något strul i ett senare skede med ifrågasättanden av planenlighet och så vidare, säger Jenny Rydåker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!