Ge företagen relevant hjälp och ett gott bemötande

Risken är att Uppsalas nya näringslivsråd blir "jättemisslyckat".

Stefan Hanna och UP gav Erik Pelling och det rödgröna styret sitt stöd. Hur ska de förbättra närlingslivsklimatet?

Stefan Hanna och UP gav Erik Pelling och det rödgröna styret sitt stöd. Hur ska de förbättra närlingslivsklimatet?

Foto: Julia Koch

Krönika2023-02-05 06:43
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Vad handlade egentligen veckans bråk om Uppsalas nya näringslivsråd om? Från borgerligt håll brukar man vanligtvis inte vara så engagerad för "varannan damernas". Det viktiga är att alla får en rättvis chans, inte exakta antal eller procentsatser. Men nu stack det rejält i ögonen att kommunens näringslivsråd skulle ha så få (två av tolv) kvinnliga företagare. Hur hade processen att få fram namn egentligen gått till? Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och Företagarna i Uppsala uttryckte irritation. 

Organisationernas kritik om bristande dialog med dem såg först inte ut att bita. Näringslivsrådets ordförande Stefan Hanna (UP) svarade att backa, nej det tänkte han inte alls göra (UNT, 27/1). Då hette det att "vi kommer inte vänta, de försöker bara förstöra den här processen".

Att näringslivsorganisationerna kunde hoppa av togs med ro. "Rådet är inte till för organisationerna, det viktigaste är att ha riktiga företagare representerade", sade Hanna.

Men på tisdagen när organisationerna faktiskt hoppade av näringslivsrådet sträckte Erik Pelling (S) genast ut en hand: Kommunstyrelsen backar bandet, processen med att bilda näringslivsrådet ska göras om (UNT, 31/1). 

Det ser förstås inte särskilt snyggt ut att det politiska styret har dåliga relationer till organisationerna som jobbar med företagsfrågor. Särskilt inte då Uppsala hamnat genant lågt i Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i landets kommuner (247 av 290). Först pandemin, och nu lågkonjunktur och elkris – många företag kämpar redan i motvind. Kan man inte förvänta sig att kommunpolitikerna gör vad de kan för företagsklimatet, i stället för att trassla och tjafsa?

Pelling och de rödgröna har redan viss uppförsbacke som det är. Allianspartierna i opposition, sammansvetsade sedan Liberalerna lämnade samarbetet vänsterut, leds av profiler med erfarenheter av entreprenörskap och från näringslivsorganisationer. 

På bloggen Entreprenörstaden (30/1) skriver Thomas Sonesson att företagsklimatet under "många år av vänsterstyre" har drabbats av fritt fall, och att "i stort sett alla företagare" han pratar med "känner sig svikna av Hanna & Co". 

Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv, kommenterar inte partipolitik när vi hörs över telefon. Men hennes kritik mot hur företagare bemöts av kommunen är tydlig. 

– Tänk dig en restaurang. Och att gästerna där klagar på otrevlig personal, på att det är svårt att boka bord, få kontakt och så vidare. I stället för att arbeta för ett bättre kundbemötande, och förändra kulturen i personalstyrkan, väljer då restaurangledningen att anställa en ny kock som verkligen skruvar till menyn. Så gör man i kommunen. Men Uppsala behöver ingen ny meny! Man behöver få basala saker på plats, som att tjänstepersoner respektfullt kan lotsa företagare som behöver hjälp. 

Holmström liknar alltså Stefan Hannas näringslivsråd vid "den tillspetsade menyn". 

Kommunen vet redan vad företagarna klagat på, säger hon. Som goda exempel nämner hon Timrå kommun och Skatteverket. "Om Skatteverket klarar av att bli mer service minded måste Uppsala kommun klara det", menar Holmström.

I ett inslag i P4 Uppland (31/2) säger Stefan Hanna att näringslivsrådet kommer att bli "jättelyckat" och "kraftigt förbättra" företagsklimatet i Uppsala. Om det är ännu en tillspetsad meny, på ett ställe som i stället borde ta tag i sin service, blir det garanterat jättemisslyckat.