Fortsatta bidrag till Ibn Rushd trots hård kritik

Studieförbundet Ibn Rushds lokalavdelning i Uppsala får även fortsättningsvis bidrag från kommunen. Beslutet fattades av en oenig kulturnämnd.

Bör Uppsala kommun vara med och finansiera studieförbundet Ibn Rushds verksamhet? Linda Eskilsson (MP) och Sarah Havneraas (KD) har helt olika åsikter i frågan.

Bör Uppsala kommun vara med och finansiera studieförbundet Ibn Rushds verksamhet? Linda Eskilsson (MP) och Sarah Havneraas (KD) har helt olika åsikter i frågan.

Foto: UNT/Uppsala kommun

Kulturpolitik2021-05-28 11:57

Uppsala-Alliansen (M, KD och C) hade inför sammanträdet häromdagen krävt att bidraget till det omdiskuterade studieförbundet skulle stoppas. 

– Vi stödjer oss på Folkbildningsrådets rapport som kom häromåret. Där framgår att Ibn Rushd bara delvis uppnår de grundläggande kraven när det gäller demokrati, jämställdhet och synen på homosexualitet, säger Sarah Havneraas (KD).

Hon poängterar att Ibn Rushds bidrag från Region Uppsala redan har stoppats och beklagar att den kommunala kulturnämndens majoritet vill fortsätta att ge skattepengar till Ibn Rushd.

L anslöt sig till Uppsala-Alliansen, men S, MP och V kunde ändå få sin vilja fram: fortsatt bidrag men också granskning.

– Det finns inga tecken på att det skulle förekomma oegentligheter i Uppsala, och vi måste ju utgå från det lokala perspektivet i våra beslut, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Hon stödjer sig också på Folkbildningsrådets rapport som innehåller kritiska synpunkter men ändå banat väg för fortsatt samarbete med Ibn Rushd.

– Därför vore det märkligt om vi skulle sluta att stötta Ibn Rushd lokalt i Uppsala. Dessutom pågår ett arbete på nationell nivå där Folkbildningsrådet och Ibn Rushd gemensamt ser till att verksamheten förbättras och utvecklas, säger hon.

I torsdagens beslut i kulturnämnden ingår också en lokal granskning som ska göras av kulturförvaltningen. Den åtgärden ska säkerställa att studieförbundet lever upp till de krav som ställs från Uppsala kommuns sida.

Har du någon förståelse för den kritik som riktats mot Ibn Rushd?

– Jag tänker att man måste gå på fakta. Eftersom Folkbildningsrådet granskar, samarbetar och följer upp verksamheten behöver vi ha samma linje lokalt. De delar av Ibn Rushds verksamhet som fått kritik rör inte Uppsala och vi måste hålla fast vid det lokala perspektivet. Hade det däremot skett oegentligheter lokalt så hade det varit en annan sak, säger Linda Eskilsson. 

Ibn Rushd grundades 2001 och erbjuder främst kurser i arabiska och islam. På senare år har studieförbundet ifrågasatts sedan kritiker riktat anklagelser om kopplingar till islamistiska Muslimska brödraskapet. Folkbildningsrådets egen utredare uppmärksammade flera brister, men utredaren Erik Amnå såg inget skäl att dra in statsbidraget. Ibn Rushd har på eget initiativ tagit fram en åtgärdsplan för att komma till rätta med bristerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!