Varför går Uppsala universitet Erdoğans ärenden?

Man kan kartlägga rasismen mot muslimer utan att sätta sig i knät på Turkiets president.

Uppsala universitet. Hur kommer det sig att Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism bidrar till en med rätta ifrågasatt rapport?

Uppsala universitet. Hur kommer det sig att Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism bidrar till en med rätta ifrågasatt rapport?

Foto: David Rydell

Ledare2022-10-13 13:39
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Nyligen skrev Sten Widmalm, professor i statskunskap och fristående kolumnist här på ledarsidan, om den turkiska Erdoğan-vänliga tankesmedjan Seta som gett ut ”European Islamophobia Report 2021” (8/10). Rapporten har skrivits med stöd bland annat från Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (Cemfor) vid Uppsala universitet.

Seta har tidigare pekat ut enskilda journalister i Turkiet som regimkritiska, och i en rapport som fick uppmärksamhet för några år sedan pekade tankesmedjan ut dåvarande V-ledaren Jonas Sjöstedt och försvarsminister Peter Hultqvist (S) som PKK-sympatisörer

Tankesmedjan försöker alltså med uthängningar tysta kritik mot den turkiska regimen.

I veckan uppmärksammade vänstertidningen Flamman att kapitlet om Sverige i ”European Islamophobia Report 2021” är skrivet av sociologen Emin Poljarevic vid Uppsala universitet, samt av Anna Ardin och Mattias Irving som varit styrelseledamöter i S-föreningen Socialdemokrater för tro och solidaritet (12/10).

Partiet Nyans tas i rapporten upp som ett exempel på rörelser som gör motstånd mot islamofobin. Samma parti som alltså avslöjats ha partiföreträdare som spridit grovt antisemitiska konspirationsteorier. Samtidigt pekas bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp, verksam vid Försvarshögskolan, ut som en del av ett islamofobiskt nätverk.

Flamman intervjuar bland annat Paul Levin, föreståndare på Institutet för Turkietstudier, som klokt uttrycker att islamofobin är ett "reellt problem", men att "rapporten försöker politisera frågan i syfte att gå den turkiska statens ärenden". Även rasismforskaren Tobias Hübinette svarar att han inte skulle medverka i en rapport som "så tydligt har använts i den turkiska regimens propaganda".

När Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis får tag i Mattias Gardell, som tidigare titulerades vetenskaplig ledare vid Cemfor, svarar han att "2018 hade jag ingen koll på att Seta var en turkisk tankesmedja som sägs vara knuten till Erdoğan. För mig vore det som att publicera sig för Timbro."

Erdoğan är alltså Turkiets auktoritäre president. Han leder regimen som är känd för att förtrycka kurder, och sätta journalister och oppositionspolitiker i fängelse. 

Journalisten Magnus Sandelin, som längre granskat den våldsbejakande islamistiska miljön, påpekar mycket riktigt att vi har "aktivister och universitet i Sverige som villigt lånar sig till en utländsk makts påverkansoperationer" (Doku, 27/9). Varför gör Cemfor - och därmed Uppsala universitet - det?