Vad mer tänker regeringen göra för Erdogan?

Sverige behöver gå med i Nato. Men det finns ingen anledning att agera desperat och amatörmässigt.

Turkiets Recep Tayyip Erdogan har en lång kravlista. Sverige behöver inte uppfylla den.

Turkiets Recep Tayyip Erdogan har en lång kravlista. Sverige behöver inte uppfylla den.

Foto: Burhan Ozbilici

Ledare2022-12-01 06:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I samband med det pågående Natomötet i Bukarest sade utrikesminister Tobias Billström att han i dialogen med den turkiske utrikesministern ”noterar framsteg”. Samtidigt hävdar Billström att Sverige inte helt skulle ha levt upp till överenskommelsen med Turkiet från i somras (SR, 30/11). 

Det är svårt att veta vad mer Billström anser att Sverige behöver göra. Vapenembargot är borttaget, vår terrorlagstiftning har skärpts och den svenska regeringen missar inte ett tillfälle att uttrycka förståelse för president Erdogan och hans styre.

Som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg påpekar har Sverige och Finland "levererat". Från statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Billström är svaren mer svävande och anpassade till vad regimen i Ankara vill höra.

Bo Pellnäs förklarade nyligen varför det inte finns någon anledning att underdånigt buga för Erdogan (UNT, 26/11). Vi har starka säkerhetspolitiska garantier från framför allt USA och Storbritannien. Svenskt territorium är viktigt för Nato om Putin och Ryssland skulle ta ytterligare steg. 

Sverige har så att säga alternativ till att lyda regimen i Ankara. Det pågår dessutom ett inrikespolitiskt spel – ett spel Sverige inte borde bidra till – inför det turkiska presidentvalet i sommar. Den vanskötta ekonomin har ökat missnöjet mot regeringen. En välbeprövad taktik för pressade ledare i länder som Turkiet är att piska upp nationalism. Det görs både genom att Erdogan får ge sken av att vara en viktig maktfaktor gentemot omvärlden, och genom att återigen dra igång krig mot kurderna. 

Att Erdogan gärna utnyttjar sitt veto i Natosammanhang behöver inte betyda att han måste få som han vill. När Danmarks Anders Fogh Rasmussen kandiderade till posten som Natochef hotade Erdogan med veto på grund av de danska Muhammedkarikatyrerna. Även Frankrikes Emmanuel Macron, som har markerat mot islamism, får stå ut med den turkiske presidentens utfall.

Om europeiska ledare hade rättat sig hade det för länge sedan sagts adjö till yttrandefrihet, fri press och rättsstat. 

Numera upprepar Erdogan att Sverige måste lämna ut "terrorister".

Natos Jens Stoltenberg betonar att det i rättsstater med oberoende domstolar inte lämnas ut personer till följd av politiska beslut. Utrikesminister Tobias Billström vill däremot inte ge några besked efter veckans möte med den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu. Det vi får veta är att Billström tar med sig "en bra känsla".