Unga gripna en begränsad framgång mot gängen

Om sprängningarna ska stoppas måste gängledarna fångas in.

Skjutningen i Gottsunda på midsommarafton är ett av många grova brott från fjolåret som är på väg att klaras upp.

Skjutningen i Gottsunda på midsommarafton är ett av många grova brott från fjolåret som är på väg att klaras upp.

Foto: Lisa Odemyr

Ledare2024-02-06 18:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Om sprängningarna ska stoppas måste gängledarna fångas in. Har de kriminella gängen kastat vapnen och helt och fullt gått in för sprängmedel? Frågan inställer sig efter fyra sprängdåd på bara fem dagar i Stockholmsområdet, senast i Strängnäs natten till tisdag. I minst fyra av fallen finns kopplingar till den pågående konflikten i nätverket Foxtrot.

Till skillnad från för något år sedan finns goda förhoppningar att dåden kan klaras upp, att de skyldiga kan åtalas och dömas. I Stockholm och Uppsala har nyheter om häktningar och åtal av gängkriminella blivit minst lika vanliga som rapporter om skjutningar och sprängningar. Till exempel åtalas nu fyra personer för mordet på pappan till en gängkriminell i Tullinge (UNT 6/2), ett mord med Uppsalakopplingar. Inom kort väntas också åtal för mordet på mamman till en gängkriminell, i Brillinge öster om Gränby i september.

UNT:s genomgång visar att 16 av de 20 grövsta brotten i Uppsala det senaste året har personer häktade, åtalade eller dömda för brotten (28/12). Bland de mest uppmärksammade finns sprängningen av ett kedjehus i Fullerö i september där en 24-årig kvinna dödades (tre häktade) och skjutningen i Gottsunda i midsomras där en 14-årig pojke skottskadades (två åtalade) samt det nämnda mordet i Brillinge (två häktade).

Det mest uppmärksammade mordet där ingen kunnat gripas var den 25-årige man som sköts till döds i Sala backe i september, sannolikt sköts han för att han bodde i samma trappuppgång som en släkting till Rawa Majid.

Polisområdeschefen Max Åkerwall i Stockholm har hävdat att uppklarningsgraden för grova brott i gängmiljön ökat från 20 till 80 procent under 2023 (SVT 30/12). Den drastiska uppgången ska förklaras av polisens arbetsmetoder, att man organiserat sig så att man kan arbeta med fler fall parallellt och med olika kompetenser, men också att man fått bättre verktyg för att spåra förövarna.

En mer tragisk förklaring är att gärningsmännen i många fall varit så unga och oerfarna att det gjort många misstag och dessutom lämnat gott om spår efter sig.

Johan Segerholm, en Uppsalapolis som utreder grova brott, håller med kollegan Åkerwall i Stockholm om framgångarna. ”Vi är mer offensiva, går rakt på och gör det snabbare”, säger han (UNT 24/1). Men han påpekar också att de ledande gängkriminella fortfarande går fria.

Rawa Majid, Ismail Abdo och andra sitter alltså skyddade medan nya tonåringar skickas ut för att utföra brotten. Det kan betyda ett evighetsjobb för poliserna, men det förtar inte att brottslingar grips och att många brott också kan förhindras. Och Sis-hemmen ska alltså stängas. Men om den positiva trenden fortsätter 2024 återstår att se.