– Brutaliteten och mängden grova brott gick inte att förutse, inte ens vi som försöker hålla koll kunde det.
Det säger Johan Segerholm, en av Uppsalapoliserna som utreder grova brott. Det senaste året har inneburit en prövning polisen aldrig utsatts för förut, säger han.
– Jag har arbetat i snart 20 år som polis och med grova brott i sju och har aldrig upplevt något liknande. Det har varit ett trycktest av vår organisation, säger han.
Vi sitter i polishusets pressrum för att prata utifrån ett pressutskick från polisen med siffror som beskriver den våldsvåg som svept över Uppsala under 2023. Över femtio ärenden har grova brottsutredarna arbetat med, bara från midsommar och framåt.
– Vi organiserar oss annorlunda nu för att klara mängden utredningar. Jag vill inte säga exakt hur, det är känsligt, men vi är mer offensiva, går rakt på och gör det snabbare, säger Johan Segerholm.
I praktiken handlar det om att snabbare ta till olika tvångsmedel, som husrannsakningar och avlyssning, och att göra flera snabba gripanden.
– Det är inte som ett gammalt sommarstugemord direkt, då vi kunde spana och avlyssna länge innan vi ingrep. Brottsligheten har förändrats och idag går det fort, säger Johan Segerholm.
Som UNT berättat tidigare ser antalet utredningar som leder till fällande dom ut att vida överstiga vad som brukar vara fallet när det gäller grova brott i nätverksmiljö. Enligt polisens senaste uppgifter går uppklarningsgraden mot 85 procent, mot normala 15 procent. Gott så, men det finns saker kvar att jobb med.
– Vi kan vara stolta, men samtidigt är det ofta utförarna vi griper medan de som finns där bakom, de äldre kriminella som beställer och styr, går fria i högre utsträckning, säger Johan Segerholm.
Den 7 september passerades en gräns när det gäller brutalitet. Då sköts den internationellt efterlyste gängledaren Ismail Abdos mor till döds i sin villa i Brillinge. Uppsalapolisen har för UNT tidigare beskrivit det som följde som våldsvågens tredje fas, den mest hänsynslösa, och en uppgörelse mellan Ismail Abdo och Rawa Majid, också han internationellt efterlyst gängledare från Uppsala. På en dryg månad miste tre personer livet i Uppsala, i ett större område 13.
Vad tänkte ni inom polisen när ni på morgonen den 7 september förstod att en gängledares mamma skjutits ihjäl?
– Vad ska hända nu? Hur ska det här kunna ta slut? Man blir orolig när gränser trycks fram och jag tänkte på hur vi skulle lyckas hantera det. Men prognosen för uppklarningen ser i alla fall väldigt bra ut, säger Johan Segerholm.
Vad behövs för att ni ska kunna ta dem högre upp i hierarkin?
– Det är nog lite en resursfråga. Vi har så många ärenden samtidigt och orkar inte hur mycket som helst. Men får vi möjlighet att över tid jobba med det så hoppas jag att vi ska kunna komma åt dem också.
Hur har den här tiden varit för dig och dina kollegor?
– Tuff och annorlunda, men lärorik. Många har blivit trötta och det har varit krävande. Men vi håller modet uppe.
Hur ska våldet kunna få ett slut?
– De kriminella har också en familj de är rädda om. Slår man mot någon annans, riskerar man sin egen, och det skapar för stor oro i längden. En högre uppklarningsgrad avskräcker förhoppningsvis några från att ge sig in i det här. Så vi får jobba på och hoppas.