Hur är tonen i den uppländska kommunalpolitiken? Sigtunas kommunstyrelseordförande Olov Holst (M) hoppade av nyligen efter att samarbetspartierna C och L ansåg att han betett sig kränkande, utsatt andra för personangrepp och använt härskartekniker (UNT 3/11). ”Det är ett ledarskap som gör att folk inte mår bra”, sade Rein Lallo (L) till SVT Nyheter.
Härskarteknik anses också KSO i Tierp, Sara Sjödal (C), nyttja när hon fick kritik för skötseln av ekonomin av en S-ledamot. ”Det ni just nu hörde var Jonas Nyberg såga mig och mitt ledarskap totalt”, sade hon (UNT 15/11). ”Ett väldigt fult sätt att undvika kritik. Vem vågar gå upp i talarstolen om man riskerar att bli uthängd på det viset”, undrar S-gruppledaren Viktoria Söderling.
Tonen har varit bitvis hård också i Uppsala det senaste året. Erik Pelling (S) har anklagats för ”fifflande och tricksande”, bland med extraposten i kommunstyrelsen som i förra veckan fick underkänt av förvaltningsrätten. ”Det är överord”, sade han om kritiken och hävdade att man gjort sitt bästa för att följa kommunallagen (UNT 14/11). Solklart fall av härskarteknik?
Så mycket till härskartekniker är det kanske inte i jämförelse med Göran Perssons ”har du gått upp i vikt, Maud?” till Centerns Maud Olofsson inför en debatt. Utan att veta exakt vad Holsts påstådda personangrepp gick ut på, är det rimligt att anta att de skulle stå i skuggan av en del som exempelvis Olof Palme eller Carl Bildt låtit meddela sin omgivning.
Det går inte att veta vad som händer bakom stängda dörrar. Självklart är det också bra om helt oacceptabelt beteende kommer fram i större utsträckning, som sexism och trakasserier. Baksidan är om offermentaliteten tillåts löpa amok och dra med sig många i fallet, kanske personer som verkat i decennier utan anmärkning. Förra årtiondet var kränkthetens decennium, ”mest kränkt vinner”, nu är det kanske påstådd härskarteknik som gäller.
Hur förebilderna agerar är viktigt. En fotbollsspelare i division 7 som maskar och spelar skadad har förstås sett Allsvenskan på tv. Lokalpolitikern ser oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) med fuktiga ögon och darrande stämma bemöta statsministerns kritik av ”terrorromantik” i partiet. ”Hur kan du göra så här?”
Ja, hur understår man kalla varandra fascist- respektive terrorkramare? Så mycket till kränkning är det inte längre då 1930-talet brukats och missbrukats i debatten tusentals gånger. Och om mottagaren verkligen är intresserad av att härska, alltså bestämma, bör hen betänka att väljarnas dom kan bli hård. Ta tag i skolan nu och byt ut avloppsrören!