Det är nog få som cyklar förbi Skandionkliniken på Dag Hammarskjölds väg och tänker att ”där står Uppsalas största svartbygge”. Om man över huvud taget reflekterar över den vita klossen ovanför Akademiska sjukhuset är det kanske att det är bra att Uppsala sedan 2015 har ett centrum för avancerad cancervård, även om huset formellt saknar bygglov.
Men i ordet ”formellt” döljer sig ett brott mot rättsstatens principer. Det antyder att kliniken nog hade fått bygglov ändå till slut, och att det därför är tillåtet att ta genvägar. Det gäller förstås bara vissa större aktörer, med de rätta kontakterna på kommunen, som uppför särskilt viktiga och samhällsnyttiga byggnader. Här är risken stor att den så viktiga tilliten krackelerar. Alla måste vara lika inför lagen.
UNT:s artikelserie signalerar en osund kultur på Uppsala kommuns byggnadsnämnd för tio år sedan (kliniken fick bygglov 2011) och kanske även längre bakåt i tiden. Akademiska Hus har uppfört en prestigebyggnad i en känslig miljö, på åsen nära Slottet. Självklart vet fastighetsjätten vad som gäller där, då man har sitt Uppsalakontor ett par hundra meter därifrån.
Hela byggprojektet har kantats av problem. En projektansvarig byggkonsult talade för UNT om ”lagöverträdelser, osanna uppgifter och utbytta dokument”, att han uppmanats mörka felaktigheterna och sedan uteslöts från alla möten då han protesterade (UNT 5/10 2019).
Akademiska hus har medgett att byggnaden är 589 kvadratmeter större än vad byggloven tillåter, men anser att allt skett i samråd med kommunen. I värsta fall är det så, att fuskbygget kunnat uppföras med alla inblandades goda minne, under förutsättning att man höll tyst utåt.
Länsstyrelsen har i två omgångar upphävt bygglovet för Skandionkliniken. Mark- och miljödomstolen gjorde i fjol detsamma. Kommunen har inlett ett tillsynsärende för att reda ut vad som hänt. Samtidigt signalerar Byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell (S) att man kan komma att ändra detaljplanen och bevilja ett nytt bygglov (UNT 28/3). Vips så vore inte Skandionkliniken längre ett svartbygge.
Det formella är en sak. Men utan arga grannar, som stämt kommunen, och utan UNT:s granskning hade sannolikt spelet runt kliniken aldrig kommit till allmänheten kännedom. ”Jag har aldrig sett något liknande”, sade den nämnde byggkonsulten 2019 och nu även Josefin Hane, bygglovexpert på Boverket (UNT 28/3).
Att riva hela byggnaden vore förstås att ta i. Men någon form av slutsats måste kommunens granskning kunna leda till. Uppsalaborna vill inte se något liknande igen.