Påståendet att det svenska välfärdssystemet är ”en bankomat för den organiserade brottsligheten” låter drastiskt och överdrivet. Men faktum är att arbetet med att täppa till hålen som gör att tiotals miljarder kronor varje år läcker ut ur systemen just har inletts. Först 2024 kommer den nya Utbetalningsmyndigheten i Södertälje att påbörja sitt arbete.
Staten förlorar stora belopp på felaktigt utbetalda pensioner, bostadsbidrag, underhållsstöd, assistansersättning och sjukpenning. Det kan handla om påhittade skilsmässor, funktionshinder eller sjukdomar, men också om falska flyttar eller helt påhittade personer. Flera adresser i Stockholmsområdet har haft flera hundra personer med tillfälliga personnummer, samordningsnummer, som varit skrivna där.
För kommuner kan det handla om försörjningsstöd som betalas ut fel. Eller som i den aktuella hemtjänstsvindeln i Uppsala, två chefer på vårdföretaget Attendo i maskopi med två kommunanställda. Enligt företagets egen utredning handlar det om fejkade vårdtagare, fejkanställningar och påhittade vårdbesök som kommunen betalat ut ersättning för. Bedrägeriet har ägt rum i Gottsunda och Sunnersta. Det kan ha förekommit påtryckningar och utredningen har stärkt misstanken om kopplingar till organiserad brottslighet (UNT 22/3).
Där luckor finns kommer det att fuskas. En rapport (3/11 2021) från Sveriges kommuner och regioner (SKR) visade att välfärdsbrott från den organiserade brottsligheten ökar i kommunerna, att tjänstepersoner kontinuerligt utsätts för otillåten påverkan. SKR efterlyser större samordning men också mer hjälp från staten för att komma till rätta med problemen.
Tobias Smedberg, Vänsterpartiets gruppledare i Uppsala, anser att svindeln i hemtjänsten beror på den privata entreprenören Attendo. ”Det finns bara ett sätt att stoppa det och det är genom att kommunen avslutar detta valfrihetssystem”, säger han till UNT (18/3).
Kopplingen mellan privatdriven välfärd och fusk är dock mycket svag. Den finns, till exempel i de många mindre och svårkontrollerade bolag som erbjuder personlig assistans, men de stora pengarna går ut via socialförsäkringarna, utan privat inblandning. Och att påtryckningar förekommer varje dag i kommunerna, det visar som sagt SKR:s undersökning.
V har all rätt att motsätta sig privatdriven välfärd, men tillfället med Attendo är illa valt. Dessutom saknar V trovärdighet i kampen mot den organiserade brottsligheten. Partiet vill till exempel riva upp kommunens beslut att införa hårdare krav för försörjningsstöd, att det ska krävas ett uppvisande av förstahandskontrakt, ett försök att motverka svarthyror (SVT 15/2).