Förra veckan avslöjades misstankar om omfattande fusk inom hemtjänsten i främst Gottsunda. Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) sa att det var det allvarligaste mygel i Uppsalas äldreomsorg hon någonsin stött på.
Anställda i vårdföretaget Attendo anklagas bland annat för att ha struntat i att utföra hemtjänst hos vårdtagare men ändå registrerat insatserna och på så sätt fått lön på oriktiga grunder.
Nya och mer detaljerade uppgifter framkommer nu i en utredning från Attendo. Företaget misstänker att fusket iscensatts av två Attendo-chefer i samråd med två anställda vid Uppsala kommun.
Enligt Attendos rapport finns indikationer på att de båda kommunanställda "är delaktiga i eller utsatta för påtryckningar" i härvan. Utredningen har dessutom stärkt misstankarna om att det hela har kopplingar till organiserad brottslighet.
Oegentligheterna har pågått i Gottsunda och Sunnersta. En del av fusket har enligt Attendo gått till ungefär så här:
Kommunens två anställda har medverkat till att hemtjänst beviljats till påhittade vårdtagare, det vill säga personer som i själva verket inte behöver omsorg. Sedan har anställda inom Attendo låtsats utföra hemtjänstinsatser, men i verkligheten har inget arbete blivit gjort. För detta "arbete" har de Attendoanställda fått lön. Attendo-chefer ska ha fejkanställt fyra anhöriga som på det här sättet fått lön utan att jobba.
De två Attendocheferna påstås "medvetet och strukturerat" ha registrerat påhittade besök hos fejkade vårdtagare. Därefter har kommunen betalat ut ersättningar till Attendo.
– Det finns misstankar om att personer beviljats hemtjänst utan att själva veta om det, uppger Attendos kommunikationschef Andreas Koch.
Oegentligheterna uppges ha skett i olika varianter. Enligt kommunen har det funnits vårdtagare som fått en del men inte alla insatser de haft rätt till.
Attendos utredning lyfter fram flera omständigheter som betecknas som anmärkningsvärda. Bland annat har det funnits en ovanligt stor andel vårdtagare i det aktuella hemtjänstområdet i Gottsunda och Sunnersta som påstås ha omfattande hjälpbehov. I flera fall har de uppgetts behöva hjälp över 100 timmar per månad, vilket innebär ersättningar på över 40 000 kronor i månaden.
Runt 70 procent av ärendena som gäller dessa omfattande insatser har kopplingar till de båda utpekade kommunanställda. "Antalet stora biståndsbeslut är mycket stort i förhållande till andra områden", skriver Attendo.
Normalt registreras hemtjänstbesök digitalt med personalens mobiltelefon. Men i de här fallen har en av Attendo-cheferna på egen hand gjort många manuella registreringar i systemen. Dessa har sedan godkänts av den andra utpekade Attendo-chefen.
Mellan vårdtagarna och de anställda uppges det finnas personkopplingar. Attendo anser att upplägget är så raffinerat att det varit omöjligt att avslöja genom ordinarie kontroller.
Kort efter utredningens start såg en av Attendo-cheferna till så att vårdinsatserna plötsligt avslutades för tio äldre personer som då skrevs ut. Detta betecknar Attendo som "ytterst anmärkningsvärt".
– En möjlig förklaring kan vara att de inblandade insåg att en granskning hade påbörjats och att man då skrev ut vårdtagare som inte hade rätt till hemtjänst, säger Andreas Koch.
Kommunen utreder Attendos påståenden om att två av dess anställda är inblandade men har ännu inte identifierat personerna. Polisen har inlett en utredning om bedrägeri. Ingen är i nuläget frihetsberövad.