Hellre ungdomsfängelser än Sis-hem utan effekt

Onsdagens rymning från Bärbyhemmet är inte unik.

Bärbyhemmet ligger strax öster om Uppsala. Hur väl fungerar Sis-hemmen mot grovt kriminella ungdomar med koppling till gäng?

Bärbyhemmet ligger strax öster om Uppsala. Hur väl fungerar Sis-hemmen mot grovt kriminella ungdomar med koppling till gäng?

Foto: David Johansson

Ledare2023-10-06 06:31
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

"Ett misslyckande." Det konstaterar Helena Finér, sektionschef på Statens institutionsstyrelse, om uppgiften att över 90 procent av ungdomarna med gängkoppling som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom några år. 

Researchföretaget Acta Publica har granskat samtliga lagakraftvunna domar mot unga dömda till sluten ungdomsvård mellan 2015 och 2022. Ungefär var femte identifierades ha gängkoppling, och förutom att många av dem återfaller i brott dömdes även 78 procent av dem senare till fängelse.

Ett misslyckande, minst sagt. 

På onsdagseftermiddagen lyckades en ung man från Sis-hemmet Bärby utanför Uppsala fly. Bilen stoppades senare i Stockholm, varpå tre personer nu är misstänka för "främjande av flykt". Enligt uppgifter till UNT ska mannen som fritogs ha dömts för sprängdådet mot en restaurang på Södermalm i vintras, en dom som fastställdes av hovrätten tidigare samma dag som rymningen från hemmet (4/10).

"Jag ser inte att vi skulle kunnat ha gjort något annorlunda för att förhindra det som hände", säger Bärbyhemmets institutionschef Hans Bouveng. Han tillbakavisar också att tidigare uppmärksammade brister på hemmet skulle ha med den nya rymningen att göra.

Att Sis-hemmet, som behandlar bland annat unga sexualförövare och andra tungt kriminella, haft problem kan däremot inte förnekas. Så sent som i somras återkom Arbetsmiljöverket och krävde Bärby på vite om 180 000 kronor (UNT, 5/7).

När en inspektör i fjol hade bett Bärbys ledning att åtgärda brister i arbetsmiljön inträffade ändå en allvarlig händelse: en ungdom gömde ett egentillverkat vapen på en toalett och skadade en anställd. Det har även funnits vittnesmål om anställda som misshandlat och kränkt intagna. 

Om nuvarande institutionschef och ledning har lyckats förändra och förbättra är det förstås utmärkt. För farliga ungdomar blir inte mindre farliga av att förnedras eller kunna gömma vapen, droger och fortsätta att skada andra.

I förra veckan meddelade regeringen att ungdomsfängelser ska vara på plats senast i juli 2026. Kombinationen av "ungdom" och "fängelse" skulle i den bästa av världar inte existera. Men det saknas bättre alternativ.

Sis-hemmen fungerar uppenbarligen inte för grovt kriminella ungdomar. De återkommande rymningarna visar det – likaså att det snarare är regel än undantag att gängkriminella unga bara fortsätter att begå brott.