Hatdreven och hoten mot politiker förgiftar demokratin

Kvinnor utsätts för grövre hat.

Therez Almerfors vid Moderaternas valstuga. Det är tur att hon och andra som hotats orkar stå kvar.

Therez Almerfors vid Moderaternas valstuga. Det är tur att hon och andra som hotats orkar stå kvar.

Foto: Catrin Pihl

Ledare2024-05-25 06:32
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Så snart valstugorna hade öppnat på Stora torget blev Therez Almerfors (M) dödshotad och påhoppad av en aggressiv man. Politiker från olika partier och nivåer utsätts för obehagligheter. Men som Erik Pelling (S) nämner i en intervju med UNT (24/5) är kvinnor generellt sett mer drabbade. "De får utstå grövre hat, ofta sexistiska kommentarer", konstaterar han. 

Att kvinnor är extra utsatta bekräftas av en undersökning från Sveriges Kommuner och Regioner. Enligt den har kvinnor två gånger högre risk att utsättas. Särskilt sticker unga politiker ut, vilket kan tänkas ha att göra med den högre närvaron i sociala medier. Bakom anonymiteten på nätet beter sig somliga, som bekant, värre än vad de troligtvis skulle göra i den "verkliga" världen.

En som nyligen utsattes är opinionsbildaren Alice Teodorescu Måwe som kandiderar till EU som Kristdemokraternas toppnamn. I ett debattinlägg beskriver hon vad som hände efter att hon i en intervju hade kritiserat Sverigedemokraterna, varpå partiledaren Jimmie Åkesson på X kritiserade henne för att vara en "finborgare" som överlät grovjobbet till ”pöbeln”. 

Teodorescu skriver: "Mina kommentarsfält, i samtliga öppna sociala medier kanaler, översköljdes av en störtflod av hat och hot, rasistiska tillmälen riktade mot mig och mina små barn, liksom medvetna misstolkningar av mina yttranden och felaktiga påståenden om påhittade positionsförflyttningar. Det var koordinerat, det var massivt, men framför allt var det rasistiskt" (Aftonbladet, 19/5). 

Åkesson hade kunnat svara på Teodorescus inlägg med att markera mot dem som hotat och vräkt ur sig rasism. I stället svarar han nonchalant "välkommen till klubben", att det som hon erfarit "tyvärr följer med jobbet" som politiker (21/5). 

Uppsalastatsvetaren Sandra Håkansson, som har forskat om hot mot politiker, säger till UNT att "Kvinnor angrips ofta för sin person, sitt utseende eller kön. Deras politiska uppdrag är sällan i fokus. Medan männen däremot attackeras med hänvisning till den politiska kompetensen" (24/5). Det mönstret framkommer även i boken ”Maktens kvinnor” (Albert Bonniers Förlag, 2022) där tidigare och nuvarande kvinnliga partiledare intervjuas av statsvetaren Jenny Madestam.

Politiker – kvinnor som män – ska som alla andra fritt kunna uttrycka åsikter, stå i valstugor och kommunicera via sociala medier. Vi ska vara glada över att det finns förtroendevalda som orkar. Som Almerfors uttryckte efter hotet mot henne är det bästa man kan göra att inte vika ner sig.