Bostadsbyggandet i Uppsala står nästan stilla 2023. Det är naturligtvis aldrig bra i en kommun som växer med omkring 4 000 nya invånare varje år, som lockar med utbildning, en god arbetsmarknad och närheten till Stockholm. Om det finns något positivt med en ”paus” är det möjligheten att tänka om, planera och att undvika att upprepa gamla misstag.
Bostadsbristen har funnits mer eller mindre permanent i svenska städer sedan industrialiseringen och massinflyttningen från landsbygden under andra halvan av 1800-talet. Inga statliga åtgärder, egnahemspolitiken, hyresregleringen, miljonprogrammet, lån eller subventioner av olika slag har varit enbart bra eller enbart dåliga för bostadsförsörjningen. I alla tider har unga som ska flytta hemifrån haft samma problem, ”jag har ingenstans att bo”.
Men i alla tider har det också löst sig till slut. Det kommer att lösa sig också för 22-åriga Dragana Smokovska som bor hemma men sparar till en kontantinsats (UNT 30/6). Drivkraften hos den unga generationen är det inget fel på, alla vill ha ett eget hem där man kan stänga dörren om sig. Dragana bor också i Uppsala där det finns gott om jobb.
En balans i bostadsbyggandet är av yttersta vikt. Under 1960- och 70-talen byggdes många hyreshusområden vilket större städer fortfarande tampas med följderna av, bland annat en svår segregation. Omslaget till 2010-talets byggande i Uppsala, när det var nästan gratis att låna och de nyproducerade bostadsrätterna dominerade, blev heller inte bra.
I grunden finns nu en hyfsad balans. Det har som alla vet blivit betydligt dyrare att låna, men då har också den till synes eviga prisuppgången hävts. Fler hyresrätter har också byggts runt om i Uppsala. För dyra, anses det, men det är mer en tidsfråga innan hyran betraktas som normal. Allvarligare är tendenserna av nya utsatta områden, tätbebyggda områden i utkanterna av staden där invånarna i hög utsträckning får hyran betald via försörjningsstöd eller bostadsbidrag.
Fastighetsbolaget Obos testar nu en samägarmodell i Rosendal för att få in förstagångsköpare. Regeringen undersöker möjligheten att deläga hyresrätter samt att kunna göra det billigare för den som vill hyra ut. Just Rosendalsområdet har blivit en plats för test av nya idéer, som ägarlägenheter och kooperativa hyresrätter.
Landshövdingen Stefan Attefall säger till UNT att kommunen bör satsa resurser på att ha nya detaljplaner färdiga när det vänder. Det är helt riktigt. Det kommer att byggas igen, förr eller senare. Men minst lika viktigt som att det byggs är hur det byggs, det om något finns att lära av historien.