Domarna efter påskupploppen börjar äntligen falla. Över 40 personer har dömts för blåljussabotage och hundratals har åtal att vänta, rapporterar DN (14/12). Den snart tre år gamla lagen om sabotage mot blåljusverksamhet prövas för första gången i samband med större upplopp. Tack vare den – och ett hyfsat bevisläge då mycket fångades på film – är många domar på mellan fyra och sex års fängelse.
I samband med kravallerna skadades 300 poliser, ungefär hälften av dem så svårt att de behövde sjukskrivas. Bara i Örebro skadades ett 70-tal. Poliser som var i tjänst har efter händelserna berättat om påtaglig psykisk påverkan.
Det poliserna gjorde var alltså att skydda en grundlagsskyddad verksamhet, som det uttrycks i en dom. Rätten att demonstrera är en sådan, det är inte heller ett brott att bränna egna exemplar av religiösa skrifter. Därför hade koranbrännaren Rasmus Paludan tillstånd för sina manifestationer.
Somliga anser att det borde vara förbjudet att bränna koranen. Journalisten Atilla Yoldas samlade i våras namnunderskrifter för ett sådant förbud (SVT, 21/4). När Novus gjorde en opinionsmätning i april visade det sig att nära tre av tio svenskar ville förbjuda "kränkande demonstrationer".
Hädelse har inte varit kriminaliserat på över 50 år och så bör det förbli. Yttrandefriheten har aldrig handlat om att enbart skydda fina eller snälla åsikter, den finns för att även skydda det som anses osmakligt, kränkande och onödigt. Det är därför demonstrationer inte stoppas av politiska skäl.
Ändå förminskades det våld som poliserna utsattes för under påsken.
Gottsunda dans & teaters verksamhetsledare America Vera-Zavala jämförde våldsverkarna med män som i Ukraina strider mot Ryssland. Hon skrev i ett inlägg att "när unga män gör precis det som de sett är hjältemodigt att försvara sig mot aggression, stå upp för sin ort, sitt folk, sin religion, nä då går alla krigs- och Natoivrare ut och fördömer våldshandlingar" (UNT, 19/4). Vera Zavala kallade det dubbelmoral att "bara en viss typ av män, på en viss typ av plats" ska använda våld.
Antje Jackelén gjorde, som ärkebiskop, förstås inte en lika absurd jämförelse. Men Jackelén skrev i ett debattinlägg att "den som reagerar med våld sänker sig till samma nivå som bokbrännaren" (UNT,14/5). Den som attackerade människor sänkte sig snarare till en betydligt lägre nivå.
Det är utmärkt att det märks på domarna som kommer nu. Att med våld försöka sabotera demokratin är ingen liten sak.