I fjol firade 120 000 människor valborg i centrala Uppsala. Mycket tyder på att det blir fler i år, med löften om temperaturer på upp emot 20 grader och ett ökat intresse nationellt. En möjlig förklaring till att fler svenskar uppmärksammar Uppsala stora dag – som är betydligt längre och mer innehållsrik än de majbrasor med tillhörande ungdomsfylleri som kan ses på andra håll – var ett beslut från Skolverket i mars.
Den 13 mars meddelades att en del av gymnasiets nationella prov skulle hållas 30 april 2025. ”Omöjligt”, var responsen från Uppsala kommun vars elever har ledigt den dagen. Man fick hitta ett nytt datum (det blev 6 maj i stället). ”Valborgsfirande kan flytta nationella prov”, skrev exempelvis Aftonbladet (13/3) med bild från mösspåtagningen i Carolinabacken.
Det är svårt att veta hur många valborgsfirare som kommer utifrån, en uppskattning på 25 000-30 000 personer har gjorts bara från tågtrafiken. Men jämförelsen med de 100 000 som väntas till Malmö under hela Eurovisionveckan (4-11 maj) är inte orimlig och där laddar poliser från hela landet sedan månader för att ”evenemanget ska kunna genomföras tryggt och säkert”.
Självklart beror detta på Israels medverkan i Eurovision. Men alla större folksamlingar kräver ökad vaksamhet sedan hotnivån i Sverige höjts till 4 av 5. Uppsala har också varit platsen för ett stort antal demonstrationer mot kriget i Gaza. Här blev riksdagsledamoten Ilona Szatmari Waldau (V) utbuad och tystad när hon inte stämde in i kravet på att Israel ska upphöra att existera (UNT Ledare 12/2).
Valborg i Uppsala brukar inte innebära den här typen av säkerhetstänkande. Normalt har polisen en ökad beredskap för misshandlar i trängseln på stan och för att föra alltför berusade i säkerhet. Den tyngsta uppgiften ligger på socialjouren med mängder av minderåriga, tonåringar och ännu yngre, som dricker alkohol för första gången. Hälsoriskerna är uppenbara, liksom risken att till exempel utsättas för sexualbrott.
Beredskapen för terrorbrott eller politiska aktioner är ”något man ska ha med sig vid sidan av”, säger Calle Hendor Jonsson, ordförande på Kuratorskonventet, till SVT Uppsala (17/4). Han betonar att nationerna har en direktkontakt med en stab på polisen under hela firandet om något skulle hända. ”Det handlar om att identifiera avvikande beteenden”, säger Magnus Almerfors, operativ samordnare hos polisen för Uppsala/Knivsta.
Valborgsdygnet i Uppsala avviker från det mesta i Sverige, det har många lärt sig 2024. Det kräver också en större säkerhetsapparat kring evenemanget. Ordningspoliser som reagerar ifall ”något händer” är nödvändigt men inte tillräckligt.