Kan det vara så att familjer flytt Uppsala och till och med Sverige efter den senaste våldsvågen? Enligt källor till UNT misstänker kommunen att tomma bänkar i klassrummen kan hänga samman med en akut hotbild kopplad till nätverket Foxtrot (16/9). Polisen talar om hundratals adresser i staden där det kan finnas hämndmotiv men mycket begränsade möjligheter till skydd.
Ja, det kan definitivt vara så att man flyr och det är heller ingenting nytt. Det nya är möjligen att man packar ihop och åker hals över huvud, men invandrade familjer har alltid sett om sitt hus. Att ”fly” härifrån rimmar dåligt med den svenska självbilden om världens tryggaste välfärdsstat, därför fick också UNT:s nyhet stor nationell spridning. Men det fanns även före Foxtrotkonflikten ett antal stora minusposter med att bo i Sverige.
Många nyanlända i den stora vågen 2015-2016 noterade säkert att de blev grannar med flyktingar från tidigare konflikter, exempelvis Iran-Irakkriget på 1980-talet. Dessa bodde inte bara kvar, de hade också en bristande anknytning till Sverige vad språk och jobb beträffar. Den sociala rörligheten här gäller tydligen bara infödda svenskar och vissa invandrargrupper, konstaterade man.
I kalkylen för den som flyr ingår att man själv kan vara ”förlorad”, att det blir svårt att etablera sig i det nya samhället. Men nästa generation bara måste få chansen! Genom en bra skola och svenska klasskompisar kan de skapa sig en framtid. De här barnen mötte dock en stenhårt segregerad förskola och skola och mycket snart en grasserande gängkriminalitet som hotade att dela in dem i offer och förövare. Att hålla sig utanför skulle bli svårt.
Föräldrarna agerade. En studie från Jämställdhetsmyndigheten i våras identifierade 140 barn som ofrivilligt tagits ur landet (SVT 26/3). Ett exempel var barn till föräldrar med somaliskt ursprung som skickat dem på ”uppfostringsresor” till hemlandet, resor som kan vara i flera år. En av dem var Mohamed Hassan Ali från Rinkeby och han försvarade sina föräldrars beslut: ”De tänkte att det är bättre att vår son är där än i en destruktiv miljö här”.
Foxtrothotet kan alltså vara akut, att man inte är säker i sitt hem. Men våldsvågen kan också vara droppen som får bägaren att rinna över. Sverige har varit fantastiskt generöst som gett hundratusentals människor skydd från krig och förföljelse. Men här kan det faktiskt vara så att man tagit sig vatten över huvudet.
Tanken svindlar. Skulle det inte vara tryggt att bo i Uppsala? Jo, det är det för de flesta, och kanske kan bli för alla igen. Men vissa tänker inte bli kvar för att se hur det går.