Uppsala kommun fryser bidraget till Ibn Rushd

Kulturnämnden i Uppsala kommun skjuter upp beslutet om att bevilja bidrag till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd. Nyligen meddelade Region Stockholm att bidrag till Ibn Rushd dras in och att utbetalda medel återkrävs.

Delar av Ibn Rushds studiematerial fick anmärkningar vid den externa granskning som gjorts inom Region Stockholm.

Delar av Ibn Rushds studiematerial fick anmärkningar vid den externa granskning som gjorts inom Region Stockholm.

Foto: Ibn Rushd

Uppsala2024-06-14 16:30

Ibn Rushd föreslogs ursprungligen få 53 478 kronor till sin verksamhet i Uppsala. Beslutet skulle klubbas på kulturnämndens sammanträde fredag 14 juni, men några dagar tidigare kom nyheten om att Region Stockholm sagt nej till bidrag.

Det rödgröna styret i Stockholm meddelade också att 1,3 miljoner kronor i redan utbetalda medel ska krävas tillbaka. Beslutet fattades sedan en granskning av konsultfirman PwC visat att Ibn Rushd använt studiematerial som bryter mot de demokrativillkor som Region Stockholm satt upp.

PwC har identifierat studiematerial i åtta studiecirklar, där det inte tydligt framgår i studie- och arbetsplanerna hur innehållet ska problematiseras. Enligt TT handlar det om material som beskriver kvinnor nedsättande, kopplar judendom till homosexualitet och refererar till sharialagar.

I en granskning från statliga Folkbildningsrådet i fjol framkom att det i delar av Ibn Rushds verksamhet förekommer studiematerial som rör barnäktenskap, barnaga och homosexualitet. Sådant material kan förekomma, men då krävs att studieförbundet säkerställer att det problematiseras, menade Folkbildningsrådet.

Folkbildningsrådet hade då inga planer på att stoppa 2024 års statsbidrag om 25 miljoner kronor. Men efter att ha tagit del av Region Stockholms beslut meddelar Folkbildningsrådet att man inleder ännu en granskning – och att det kan komma att påverka kommande beslut om statsbidrag till studieförbundet.

– Vi gör nu en helhetsbedömning av Ibn Rushds förmåga att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och för grundläggande demokratiska värderingar, säger Morgan Öberg, enhetschef på Folkbildningsrådet, i ett pressmeddelande.

– Det är Region Stockholms beslut och Folkbildningsrådets besked om ännu en granskning som gör att vi skjuter upp vårt beslut till i höst, säger Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och ordförande i Uppsala kommuns kulturnämnd.

undefined
Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden, vill avvakta med Ibn Rushd-beslutet till i höst.

Enligt henne har Ibn Rushd en liten verksamhet i Uppsala, samtidigt som den administrativt hör samman med Stockholmsdistriktet.

– För oss är det lokala perspektivet viktigast. Vi gjorde noggranna granskningar av verksamheten här i Uppsala under förra mandatperioden utan att det kom fram några oegentligheter, säger Linda Eskilsson.

Hon menar att det ändå är klokast att tills vidare frysa Uppsala kommuns bidrag till Ibn Rushd. Folkbildningsrådets kommande granskning och beslut om huruvida Ibn Rushd ska få statsbidrag kan komma att vägas in i kulturnämndens beslut i höst, säger hon.

Ibn Rushd har beviljats bidrag av Uppsala kommun under flera år, även om kulturnämnden sällan varit enig. 2021 krävde M, KD, L och C gemensamt att bidraget skulle stoppas

– Vi stödjer oss på Folkbildningsrådets rapport som kom häromåret. Där framgår att Ibn Rushd bara delvis uppnår de grundläggande kraven när det gäller demokrati, jämställdhet och synen på homosexualitet, sade Sarah Havneraas (KD), som 2021 var ledamot av kulturnämnden.

Även 2022 förekom reservationer, men i fjol var det enbart SD:s ledamot Victor Sjöstedt som inte ville bevilja Ibn Rushd bidrag.

Kulturnämnden beslutade på fredagen att fördela totalt 12 miljoner kronor i bidrag till studieförbundens verksamhet. Mest fick Studiefrämjandet – närmare 2,9 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!