Den 6 juni är det på dagen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs. Där uppmärksammas 500-årsjubileet under hela året. Det händer också en hel del på Gripsholms slott med dess välbevarade miljöer från Vasakungarnas epok.
– Men det finns också beröringspunkter mellan Gustav Vasa och Uppsala. Det var här han lät kröna sig 1528 och det var i Uppsala domkyrka han begravdes på egen begäran. Dessutom skedde vigseln med Margareta Leijonhufvud, Gustav Vasas andra fru, i Domkyrkan, säger historieguiden Bengt Trolin.
Han gör sedan flera år gestaltande guidningar i bland annat Domkyrkan och får ofta frågor om varför det inte tycks bli något sammanhållet Vasajubileum i Uppsala 2023.
– Som jag uppfattat det är kommunen måttligt intresserad. Däremot ser Domkyrkan gärna att jag och min kompanjon Fredrica Lange gör berättande guidningar där vi gestaltar Gustav Vasa och Margareta Leijonhufvud, berättar Bengt Tolin.
Sedan en tid planerar Bengt Trolin för ett evenemang i egen regi med dans och musik, kanske i sommar eller på Kulturnatten i september.
På det kommunala bolaget Destination Uppsala uppskattar man initiativet och stöttar gärna med marknadsföring och projektledning.
– Vi hjälper gärna till med att lyfta idéer som kommer från näringen själv, säger Lovisa Sjökvist på Destination Uppsala.
På kulturförvaltningen meddelar förvaltningsdirektör Sten Bernhardsson att det från politiken inte har kommit något uppdrag om att lyfta jubileumsåret. Enligt honom kommer det ändå att uppmärksammas i verksamheten, om än i begränsad utsträckning.
Det handlar bland annat om kommunens traditionella nationaldagsfirande i Parksnäckan samt ekonomiskt stöd till teatergruppen Ad Hoc, som i september spelar en nyskriven pjäs med fokus på Gustav Vasa och grundandet av nationalstaten.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, bekräftar att det från politiskt håll inte planeras för något separat Gustav Vasa-firande i Uppsala.
– Däremot lyfts 500-årsminnet av Gustav Vasa bland annat i samband med kungaparets besök i Uppsala på torsdag 27 april. Då uppmärksammas förstås främst kungens 50 år på tronen men också att det gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung, säger han.