– Det konstnärliga teamet har missat målet och gått vilse i sitt uppdrag, sånt händer. Föreställningen är väldigt tekniskt komplicerad och jag tror att det gjorde att vi tappade det publika fokuset. Vi ställde in föreställningar för provpublik till förmån för det tekniska, men vi har kört två gånger för provpublik med blandade åldrar från sju år, två gånger. Vi rättade bland annat till ljudet som var för högt, säger Petra Brylander.
Föreställningen "Flickan med svavelstickorna" hade premiär den nionde december. Den marknadsfördes som ett dansant och musikaliskt allkonstverk, en familjeföreställning från 7 till 107 år.
Jonas Lindmark från Uppsala satt i publiken under premiären. Han såg föräldrar som gick ifrån föreställningen med sina barn. Han själv ansåg att den verkade skrämmande för så små barn som sju år.
– Föreställningen var väldigt förvirrande plus att skådespelarna hade konstiga masker som kan verka skrämmande för ett litet barn. Som vuxen tyckte jag att det var maffiga musikinslag men för ett barn kändes det inte lämpligt, den var hög och hård. Av affischen fick jag känslan av att det var en familjepjäs, de hade dessutom goodiebags för barn, säger han.
Petra Brylander svarar:
– Vi har inte lyckats i år och det är inte roligt att misslyckas, det har åkt snett och blivit för vuxet, för mycket effekter, men jag ska inte pilla och ändra i Benke Rydmans föreställning. Jag ger uppdrag till professionella människor och det bygger på tillit. Uppdraget för teamet var att göra en familjeföreställning från sju år, det gör vi varje år. Samtidigt finns det vuxna människor som tar med sig små barn på vuxenteater. Om vi sätter sju år kan det komma femåringar.
Men nu låter det lite som att du skyller ifrån dig?
– Jag skyller inte alls ifrån mig. Jag säger bara att det är en komplicerad process och ibland blir det fel. Men vi måste också ta kliv utanför vår komfortzon kring hur vi berättar från scen.
Petra Brylander rundar frågan om hon har kvar sin tillit till Benke Rydman och säger att de nu ska hantera detta internt.
– Nu betraktar jag detta som en föreställning från 15 år, och publiken kan få sina pengar tillbaka, det är det viktiga. Sen ska vi utvärdera den här krisen, säger Petra Brylander.
Regissören själv, Benke Rydman, säger att han ännu inte varit med i diskussionerna kring rekommenderad ålder till föreställningen. Han har fått ett mejl med information om att en förändring har skett. Han håller inte riktigt med om Petra Brylanders uttalande om att han har gått vilse i sitt uppdrag.
– Gått vilse tycker jag är ett för starkt uttryck. Det finns väldigt många berättelser för barn som tar upp svåra ämnen. Och jag håller inte med om att det är hård musik, jag har gjort föreställningar för barn med betydligt hårdare musik. Det handlar mycket om förväntningar från föräldrar och det är en svår balansgång. Jag har som sagt inte varit med i diskussionen, men jag är beredd att ändra så föreställningen blir relevant.
Vad säger du om den hårda kritiken från flera tidningars recensenter?
– Jag brukar inte läsa recensioner alls, men okej nu vet jag det. Att inte läsa recensioner är ett sätt för mig att gå vidare i mitt konstnärskap. Vad hela publiken tycker är det som är det viktigaste.