Replik: Varför fokusera på Melins prat om Guccikepsar?

Sten Aleman (KD) anser att UNT:s krönikör Fredrik Hardenborg uttryckt sig nedsättande mot Martin Melin, "en yrkesman, med gedigna personliga erfarenheter".

"Gäng på olika platser har olika klädkoder" skriver Sten Aleman (KD) som ifrågasätter att opinionsbildare valt att fokusera på Martin Melins resonemang om Guccikepsar.

"Gäng på olika platser har olika klädkoder" skriver Sten Aleman (KD) som ifrågasätter att opinionsbildare valt att fokusera på Martin Melins resonemang om Guccikepsar.

Foto: Polisen

Replik2024-02-21 05:00

I UNT:s kulturdel 2024-02-18 skriver Fredrik Hardenborg att liberale riksdagsmannen, tillika polisen Martin Melin slingrar sig avseende klädkod för kriminella. Detta är ju ett nedsättande uttryck, men man anar att Hardenborg befinner sig tryggt förankrad i den journalistiska åsiktskorridoren, när han måste ifrågasätta en yrkesman, med gedigna personliga erfarenheter. Sedan för han ett resonemang om att redan Nixon (ett etablerat hatobjekt för folk med vänstersympatier) införde hårdare tag mot kriminella gäng, men att det bara ledde till klasskillnader och ökad rasism. Är det en säkert underbyggd slutsats att Nixons hårdare tag ledde till detta, eller är det bara ett tyckande? 

Långt in i texten medger dock skribenten att erfarna poliser dock bär på en annan blick för faktorer som klädkoder. Melin påpekade ju främst att olika gäng på olika platser har olika klädkoder och att den lokala polisen känner igen dessa, men populistiska opinionsbildare valde att fokusera på resonemanget om Guccikepsar. De kriminella mc-gängen bär ju till exempel västar med väldigt tydliga koder och har man setts med en sådan på sig så har man ju avslöjat sin tillhörighet även när dessa västar inte bäres.

Så man undrar, varför skriva denna artikel och vad är egentligen det underliggande syftet?

Sten Aleman, ledamot (KD) i kulturnämnden

Svar:

Det är inte särskilt snyggt av Aleman att först anklaga mig för att skriva nedsättande om Melin, för att i nästa andetag fundera på om jag befinner mig tryggt förankrad i den journalistiska åsiktskorridoren. Det där sista ordet är nedsättande om något.
Jag tror att de flesta av oss är överens om att det krävs hårdare tag mot den organiserade brottsligheten. Men säkerhetszonerna riskerar att vidga polariseringen och skapa fler problem än vad de löser.
Att Nixons krig mot droger blev ett misslyckande är ett välkänt faktum. Orkar man inte ta sig igenom historieböckerna kan man med en lätt slagning på Google hitta artiklar från Time, The Guardian och NBC som styrker detta.
Jag är författare, inte journalist. Mina texter i UNT är krönikor, inte artiklar. Syftet är inget annat än att formulera tankar kring ett aktuellt ämne som jag reagerar på. Precis som Aleman själv gör i sin insändare. 

Fredrik Hardenborg, författare, konstnär och krönikör                                                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!