Roman
Jörgen Gassilewski
Leken
Albert Bonniers förlag
Ibland kallar man fyraårsåldern hos ett barn för "motsatsernas tid". Vi vuxna har svårt att minnas den tiden. Välden öppnar sig på gott och ont. Empatin vaknar liksom självkänslan men också upplevelsen av faror och hot. Jörgen Gassilewski tar med "Leken" ett kliv in i denna omtumlande värld. Läsaren får följa Juni en dag på förskolan Fiskeboden. Från lämning via morgonsamling, lek, lunch, vila och fruktstund till hämtning. En bok om barn, sett ur barnets perspektiv, men skriven för en vuxen läsare.
Resultatet är ett förbluffande och fascinerande existentiellt drama. Barnens röster blandas med de vuxnas, på det intrasslade sätt som det måste upplevas hos barnet. Juni, vars mormor kommer från Kina, med en mamma som är körskollärare och en pappa som städar, fångar upp allt som sker och allt som sägs. Hon är ett slags uttolkare av världen runt omkring.
"Leken" skildrar ett drama som vi alla har varit med om, även om vi inget längre minns. Känslor kopplas samman med händelser, som i den animerade filmen "Insidan ut" (som nyligen fick en uppföljare). Jörgen Gassilewski lämnar ingen oberörd när han vrider och vänder perspektiven på detta sätt. Jag som läsare försöker förstå vad som händer, liksom Juni brottas med sina sammanhang. Alla finns där. Personalen med sina relationer till varandra, föräldrarna med stress och trötthet. Vem har koll på livet? Och vem inser hur allt nogsamt blir avläst av en fyraårig betraktare?