Dokumentär
Titel: Det kunde varit vi
Visas på: Nordisk Film Bio Gränby, Filmstaden Luxe, Fyrisbiografen
Medverkande: Ida Johansson, Emma Örtlund, Pär Johansson
Regi: Björn Tjärnberg, Rebecka Brander
Speltid: 91 min
Betyg: 3
Kanske har vi lagt tillräckligt mycket tid mellan oss och 1900-talets rasbiologiska praktiker för att på allvar börja granska dem kritiskt genom kulturen. Efter "Sameblod" (2016) och "Sockerexperimentet" (2023) är "Det kunde varit vi" den senaste i raden av filmer som uppmärksammar just denna mörka avkrok i historien.
När de funktionsvarierades historia ska sättas under lupp görs det med hjälp av Sveriges mest älskade funkispersonligheter: Ida Johansson och Emma Örtlund från Glada Hudik-teatern. Det är ett klokt val – de tillhör trots allt en grupp som är gravt underrepresenterad på film.
Projektledaren Pär Johansson tar med sig sina vänner på "en resa genom tiden" med några utvalda stopp. Uppsalaförfattaren Ola Larsmo, som har skrivit omfattande om den rasbiologiska forskningen och dess politiska följder, spelar en viktig roll med sitt kunniga berättande.
Lite av filmens lösa form speglas av Idas och Emmas infallsrika och levnadsglada personligheter, och funkar fint. Visst är budskapet om vikten av att inte göra skillnad på människor något oraffinerat, men det får tyngd av det medicinhistoriska materialet. Ibland blir övergångarna mellan nutid och dåtid, roadtrip, konstnärlig gestaltning, historielektion och personliga berättelser emellertid inte fullt så sömlösa som jag hade önskat – å andra sidan ger det breda tilltalet filmen sin folkbildande potential.