Enligt Kjell Aleklett är det onödigt att investera i dyra bryggverk för åtskilliga tusenlappar. Det räcker med att köpa en tioliterskastrull för ett par hundra kronor.
Hemligheten bakom Alekletts metod är valet av humle. Han upptäckte för några år sedan att Hulla Norrgård, som kallas för kungen bland de svenska humleklonerna, är perfekt för de tre kok som ska ge ölet arom, smak och bitterhet.
Den upptäckten har resulterat i en metod som förenklar processen och också gör den mycket billigare jämfört med den metod som hemmabryggare vanligtvis använder.
– När man trestegshumlar kokar man humlet i en tredjedel i taget av en vört på totalt 21 liter. Det gör att du klarar dig med en 10-literskastrull. Dessutom går det bara åt hälften så mycket humle jämfört med den vanliga metoden, säger Kjell Aleklett.
Han menar att trestegshumling ger ölet en hållbarhet, smak och arom som är minst lika bra som vid traditionell hemmabryggning. Enda nackdelen är att metoden kräver lite mer pyssel och tar ett par timmar extra.
Aleklett är nu aktuell med boken "Trestegshumling. Konsten att brygga 20 liter öl i en 10-literskastrull" (Grenadine bokförlag). Boken släpptes i samband med ölmässan Belgoträffen på Fyrishov i Uppsala i helgen som gick.
Intresset bland ölentusiasterna var tydligt, enligt Aleklett, som påpekar att en annan fördel med metoden är att den kräver hälften så mycket av bristvaran svensk humle.
– Samtidigt har jag full förståelse för att hemmabryggare som använt sig av traditionella metoder inte vill byta tillvägagångssätt från en dag till en annan.
Kjell Alekletts drivkraft är nyfikenhet. Han är professor emeritus i fysik vid Uppsala universitet och sågs som en världsledande forskare på globala energisystem.
– Yrkeslivet var hektiskt, det var först som pensionär jag fick tid att ägna mig åt ölbryggning. Allt började med ett besök i Lövstabruk. Jag kom i kontakt med Lövstaölets vänner och fick lite senare en bryggarkurs i present av min fru.
Ett öl han är extra stolt över är döpt till "Westgötha soldatöl Nr 81 Kind". Ölet är uppkallat efter Kjell Alekletts farfars farfar Johan Kind, som deltog i Napoleons krig och var med i fyra fältslag i början på 1800-talet. Aleklett skrev för ett par år sedan en bok om sin förfader.
– Ölet är en ale och bygger på ett snapsrecept med kryddor som fänkål, enbär och kummin.