Nyligen meddelade Uppsala konsert & kongress att man inleder ett samarbete med Nisse Landgren som ska curera ett antal gränsöverskridande konserter med jazz som utgångspunkt. Malena Ernman (körmusik och klassiskt) och Sara Parkman (folkmusik) är två andra kontrakterade partners. Och fler liknande projekt är på gång, även om namnen än så länge är hemliga.
– Sara Parkman är ett bra exempel på vad vi är ute efter. Hon står för tradition och skolning men också förnyelse, samtid och framtid. Det hon och våra övriga samarbetspartners presterar på scenen är också intressant. Vi vill jobba med artister som står för både konstnärlig höjd och genremässig bredd, säger Henrik Lillsjö.
Lillsjö kallar specialisterna för programinfiltratörer och ser dem som en förstärkning och förlängning av UKK:s ordinarie programavdelning. Den har i likhet med tekniska avdelningen bantats i UKK:s nya organisation.
– Målet har varit att skapa en mer flexibel organisation och i stället se till att vi får tilllgång till de kompetenser som vi för tillfället behöver. Det är behov som kan förändras över tid, säger Henrik Lillsjö.
Ett annat exempel på den inriktningen är tredagarsfestivalen "Otherworldly", där regissören Peder Bjurman och musikern Christian Hutchinson-Berg anlitats för att producera en modern kulturhändelse i framkant.
Är det här ett kostnadseffektivt sätt att arbeta på för ett konserthus?
– Ja, det tycker jag, även om det ekonomiska utfallet visar sig först när vi vet hur många biljetter vi lyckats sälja. Men viktigast är att strategin ger möjligheter för oss att leverera det allra bästa till publiken. "Otherworldly" är ett exempel på något som kanske bara vi kan producera här i Uppsala. Ambitionen är att stå för världsklass.
Apropå världsklass, UKK har genom åren lyckats boka artister som Chick Corea, Laurie Anderson, Elvis Costello och Anne-Sophie Mutter. Kan vi förvänta oss mer sådant efter pandemin?
– O ja, vi har stora saker på gång, men det är för tidigt att säga vilka det handlar om. Det räcker inte heller med världsklass, de artister vi tar hit måste vara relevanta för Uppsalaborna.
UKK fyller 15 år i år. Hur kommer det att märkas?
– Det blir ingen födelsedagsfest, däremot en del nedslag under året. Att i förväg boka in ett stort firande 2022 kändes som ett vågspel på grund av restriktionerna och pandemins utveckling, säger Henrik Lillsjö, vars två år på posten i stort sett sammanfallit med coronavirusets härjningar.
Han kom till UKK på försommaren 2020, i ett läge då verksamheten i huset låg nere sedan ett par månader. Men pandemin är inte det enda som skapat rubriker under de senaste två åren:
• Händelsen då en man hoppade från översta våningen och i fallet dödade ytterligare en person.
• En genomgripande omorganisation.
• Ett plötsligt byte av styrelseordförande mitt under mandatperioden.
• En enkät bland Unionens medlemmar som visade på brister i arbetsmiljön och lågt förtroende för Lillsjö.
• Underkänt brandskydd vid en oanmäld inspektion.
• En för UKK ofördelaktig hovrättsdom i miljontvisten med konsertarrangören Brink & Bergers konkursbo.
Hur sammanfattar du själv dina två första år?
– Det har så klart varit ganska arbetsamma och tuffa år. Pandemin har präglat perioden och fört med sig tuffa ekonomiska villkor, verksamheten har legat nere, vi har behövt göra organisatoriska förändringar som varit smärtsamma för många. Och så den fruktansvärda händelsen med självmordet.
Samtidigt framhåller Henrik Lillsjö att det ändå finns ljuspunkter och att de två år som gått på många sätt varit givande och produktiva.
– Pluskontot är faktiskt ganska stort även om det kanske inte är så synligt för utomstående. Den bild som målats upp i medierna är inte heltäckande. Vi har gjort stora förändringar som varit nödvändiga länge och börjar nu få förutsättningar för att kunna leverera en verksamhet som jag tycker att Uppsalaborna förtjänar. Det arbetet har varit både djupt och brett, och kanske just därför uppslitande.
I likhet med styrelseordförande Rickard Malmström (MP) är Lillsjö angelägen om att komma bort från bilden av UKK som ett problembolag. Båda menar att bolaget nu har luft under vingarna.
– UKK har tagit stora steg framåt, vi är inte framme men har kommit långt, säger Henrik Lillsjö.