– Att klubben läggs ned handlar till viss del om att styrelsen har halverats på grund av att medarbetare lämnat huset i samband med omorganisationen. Att rekrytera tre nya personer till styrelsen har inte varit möjligt. Men beslutet beror också på att vi inte känner att det är meningsfullt att fortsätta det fackliga arbetet med denna motpart, säger Victoria Lindgren, tills helt nyligen klubbordförande.
Hon anser att ledningen inte har lyssnat på facket inför omorganisationen som berör ett 15-tal medlemmar. Som UNT rapporterat har bland annat hela den tekniska avdelningen tagits bort.
– Vi har inte fått svar på de frågor vi ställt under förhandlingar och riskanalyser. Vår oro har inte tagits på allvar. Av den anledningen sade vi efter sommaren upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
Vd:n Henrik Lillsjö tillbakavisar kritiken.
– Jag delar inte uppfattningen att fackets inspel inte tagits på allvar. Vi har varit, och är, i en komplex process kring omorganisationen med många aspekter, perspektiv och omständigheter, skriver han i ett mejl till UNT.
Efter upplösningen av klubben blir det Unionens regionkontor i Uppland som får representera medlemmarna. Regionkontoret har varit inkopplat sedan i våras för att stötta klubben och har under hösten skött förhandlingarna.
– Det omedelbara svaret från UKK:s ledning blev att man kopplade in kommunens förhandlingsorganisation för att föra arbetsgivarens talan, säger Tuula Fenwick, Unionens regionala ombudsman.
Hon beklagar utvecklingen och anser att en fungerande lokal dialog och samverkan mellan fackklubb och ledning är att föredra.
– Jag har varit facklig ombudsman länge och kan konstatera att det är ovanligt att det går så långt som det gjort på UKK.
I november genomfördes en arbetsmiljöenkät bland Unionens 23 medlemmar i icke-chefsställning. 18 av dem (78 procent) svarade.
– Vi genomförde enkäten för att informera de regionala skyddsombuden och de ansvariga för arbetsmiljön om läget. Våra egna skyddsombud har ju slutat som en följd av omorganisationen, säger Victoria Lindgren, som nu är arbetsplatsombud.
I enkäten framgår att det finns brister i arbetsmiljön. Påståendet "Jag mår bra på jobbet" får betyg 1 eller 2 av 15 medarbetare på en 5-gradig skala. Betyget 1 betyder att påståendet inte stämmer alls.
Påfallande låga betyg får även påståendena "Jag ser fram mot varje ny arbetsdag", "Stressfrågor tas på allvar på UKK", "Jag kan koppla av från arbetet på min fritid", "Jag tycker att den psykiska arbetsmiljön på UKK är bra totalt sett", "Arbetstiden räcker för att utföra mitt arbete".
– Många medarbetare mår inte bra på grund av stress och upplever att det finns en otydlighet i ansvaret på flera områden. Just nu går mycket tid åt till att släcka "småbränder" som hela tiden uppstår, säger Victoria Lindgren.
Enligt enkäten är förtroendet för Henrik Lillsjö mycket lågt. 13 av 18 saknar helt förtroende för honom. Kritiken i fritextsvaren är hård:
En medarbetare skriver: "Vår vd har ingen förståelse för verksamheten och ingen empati för sin personal. Han söndrar verksamheten utan att verka förstå vad han håller på med och är en usel kommunikatör".
En annan röst: "Att genomföra en omorganisation och säga upp producenter och all teknisk personal utan att ha en plan för hur den nya organisationen ska fungera är huvudlöst!"
En tredje: "Det är helt sinnessjukt att en ledning kan varsla en hel avdelning och sen lägga det på resten av personalen att lösa /.../ Sen vd varslade teknikavdelningen så har hela UKK börjat sjunka".
Vilka slutsatser drar du av arbetsmiljöenkätens resultat?
– Resultaten är oroväckande men inte förvånande. Vi är mitt inne i en tuff omorganisation som startade i oktober och det här resultatet tar jag med in i det arbete som vi redan påbörjat, svarar Henrik Lillsjö.
Hur ser du på att 13 av 18 Unionen-medlemmar enligt enkäten helt saknar förtroende för dig som UKK:s högsta chef?
– Det gör mig så klart bekymrad och jag tar det på största allvar. Jag tar med mig det in i det arbete som vi redan påbörjat.
Hur ser vägen framåt ut för att få alla UKK-anställda att må bra och dra åt samma håll?
– Jag har inlett ett omfattande arbete som rör både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder där hela organisationen innefattas och deltar på olika sätt. Vad detta innefattar och hur det genomförs förankras i samtal med våra medarbetare.