1. Barndomshemmet på Rackarberget
Rackarbergsgatan 40
Här växte Veronica upp med sin halvbror Federico och mamma Karin. Pappa Sandro bodde i närheten. Rackarberget bestod, liksom i dag, till stor del av studentlägenheter. Ingen villaidyll direkt, men ändå toppen för här fanns också många barn. Veronica och polarna ”byggde kojor i buskarna, hoppade från dagisbarackens hustak, busringde på dörrar, plundrade sopcontainrar och drev omkring ostört”, skriver hon i sin självbiografiska coffee table-bok ”Allt är för bra nu” (2017, Bokförlaget Max Ström.)
Bonusfakta: Det var även på Rackarbergsgatan 40 som en tonårig Veronica Maggio hade hemmafesten hon sjunger om i hitlåten ”Välkommen in”.
2. Firar valborg med burkjakt
Ekonomikumparken
Årets högtid i Uppsala är som bekant sista april och det gällde även för ungarna på Rackarberget. Veronica och vännerna kollade in forsränningarna, duckade för kastade ägg och samlade burkar i valborgskaoset.
Bonusfakta: Veronicas busgäng drog runt och "stirrade på studenterna tills de gick med på att ge oss sina pantburkar för att slippa oss".
3. Unplugged i scendebuten på Rackis
Rackispuben
Legendarisk musikbar dit Veronicas mamma ibland tog med sina barn för att äta pyttipanna. ”Puben såg ut lite som en underjordisk fjällstuga”, skriver Veronica Maggio och berättar hur hon smög upp på den lilla scenen i hopp om att mikrofonen skulle stå på. När den inte gjorde det stod hon där och låtsassjöng: ”De starka lamporna kändes så varma och inbjudande och gjorde mig blind för resten av rummet”.
Bonusfakta: Här hade Veronica Maggio sitt sexårskalas. Utklädd till pirat.
4. Ingen barnvisa vid antagning
Domarringens skola
Nio år gammal gör Veronica antagningsprovet till Uppsala Musikklasser. Hon sjunger en italiensk visa om en prostituerad kvinna som blir skjuten av sin pojkvän och dör. Som tur är förstår inte lärarna italienska. Efter några veckor kommer antagningsbeskedet. ”Jag kom in och hade aldrig varit så lycklig tidigare.”
Bonusfakta: När Veronica Maggio senare vill gå gymnasiet på Södra Latins musiklinje i Stockholm så får hon nej. Vilket hon i efterhand tror var det bästa som kunde hända.
5. Avskedshymnen "17 år" blev Uppsalaklassiker
Fyrisån, Rackarberget, Stora torget... ja, hela Uppsala
När Veronica Maggio och dåvarande pojkvännen Oskar Linnros snickrade ihop ”Och vinnaren är...”, det album som år 2008 skulle bli hennes stora genombrott, föreslog han att hon skulle skriva en låt om uppväxten. Resultatet blev den vemodiga ”17 år”, som trots att den beskriver en tonårings längtan bort ifrån barndomsstaden blivit en riktig Uppsalaklassiker. ”Det första jag kom att tänka på var mina mascararandiga kinder, hemmafesterna, det ökända valborgsfirandet i Uppsala och drömmen om att flytta till Stockholm”.
Bonusfakta: Veronica var inte 17 år, utan snarare 15, under perioden låten handlar om. Men, som hon skriver, ”lite konstnärlig frihet måste man ju få unna sig”.
6. Första riktiga Uppsalaspelningen
Katalin
2006 blev Veronica Maggios genombrottsår. Det började i mars med släppet av debutsingeln "Dumpa mig" och på hösten kom albumet "Vatten och bröd". När 25-åringens första turné nådde Katalin i slutet på november blev det en ljummen spelning, enligt UNT:s Andreas Jakobsson. Betyg: två kajor av fem enligt recensenten som ändå såg en framtid för artisten: "Att Veronica Maggio är en artist att räkna med, både nu och i framtiden, råder det ingen tvekan om", löd slutorden i recensionen.
Bonusfakta: Kvällens höjdpunkt är enligt UNT extranumret med en oväntad cover av Offsprings skramliga "Self Esteem", som i Maggios tappning blir "mycket mer osäkrad och punkig än originalet".
Källor: UNT:s arkiv och "Allt är för bra nu", Veronica Maggios självbiografiska fotobok och textsamling som släpptes år 2017 på Bokförlaget Max Ström. Alla hennes citat i artikeln är ur boken.