Hösten 2019 stängdes Gustavianum för besökare. Då påbörjades utrymningen av museet och dess föremål, vilket inte var gjort i en handvändning. Inte minst nedmonteringen och flytten av universitetsmuseets kanske främsta klenod, Det Augsburgska konstskåpet, blev ett krävande logistiskt projekt.
Till skåpet hör mängder av små prylar, naturalier och kuriosa som sammanfattar 1600-talets världsbild.
– Skåpet är fullständigt unikt. Det är det enda i världen av den här typen av samlingsskåp med föremålen bevarade. I nya Gustavianum kommer vi att kunna visa runt 500 av föremålen, betydligt fler än tidigare, säger Mikael Ahlund.
Och det är inte bara konstskåpets innehåll som kommer att kunna exponeras mer generöst. Det gäller även för många andra skatter och konstverk. Orsaken är att inomhusklimatet nu kan styras via modern teknik.
– En av de främsta anledningarna till renoveringen var just problemen med klimatet. Temperatur, luftfuktighet och ljus var omöjligt att kontrollera, vilket gjorde att många av våra föremål for illa och att andra förblev magasinerade, berättar Mikael Ahlund.
Dessutom fanns ett stort behov av allmän renovering för att Gustavianum skulle kunna kalla sig för ett modernt universitetsmuseum.
– Inte minst när det gäller publikmottagande, montrar, belysning och annan teknik. Utställningarna kommer att innehålla en del digitala inslag, men samtidigt vill vi att mötet med de autentiska föremålen ska utgöra kärna i upplevelsen.
För besökarna väntar alltså ett på många sätt nytt museum. Utvändigt görs egentligen bara en förändring – entrén flyttas. I stället för att besökarna går in från den smala trottaren mot Domkyrkoplan flyttas ingången till den andra sidan mot Universitetsparken.
– Det blir bättre och mer rationellt på alla vis eftersom besökarna kommer in till receptionen och biljettkassan direkt. Den tidigare personaldörren ska breddas för att göra entrén mer tillgänglig och funktionell. Det blir också ett koppartak på utsidan, berättar Mikael Ahlund.
Väl inne i Gustavianum 2.0 möts besökaren av en delvis ny utställning om vendeltid och vikingatid. Utställningen är en anpassning av utställningen "Vikings Begin", som visats på flera museer i USA de senaste åren.
En trappa upp ligger fokus på dels Medelhavet och Nildalen, dels Uppsala universitet självt.
– Vi vill knyta ihop universitetets historia med den forskning som pågår nu, från instiftandet 1477 via Celsius och Linné till dagens akademi. Gamla dokument och föremål varvas med filmade intervjuer med dagens forskare.
På detta plan görs också plats för en hybridsal, Auditorium Minus, med sittbänkar i två våningar där man kan slå sig ned och lyssna till en guide eller kanske ett föredrag.
Nästa våning innehåller bland annat utvalda verk ur universitetets konstsamling, med Augsburgska konstskåpet på en hedersplats. I ett annat rum finns myntkabinettet, där delar av universitetets samling av mynt, sedlar och medaljer visas.
Högst upp i byggnaden ligger Anatomiska teatern, som förblir intakt. Ett förbättrat brandskydd är den enda förändringen.
Mikael Ahlund är nöjd med renoveringen och hoppas att besökarna ska tycka om det nya Gustavianum. Han poängterar dessutom att höjd säkerhet och förbättrat inomhusklimat gör det möjligt att låna in föremål och visa tillfälliga utställningar.
Men smakar det så kostar det. Renoveringen genomförs av Statens fastighetsverk i samarbete med Uppsala universitet. Renoveringskostnaden uppgår till omkring 100 miljoner kronor, där universitetet står för den större delen.
– Vi söker också pengar från externa sponsorer och bidragsgivare för att finansiera de nya utställningarna.
Blir det höjda biljettpriser?
– Ja, det kan man nog utgå från, men hur mycket det handlar om ber vi att få återkomma till.
Mikael Ahlund tycker inte att den fyra och ett halvt år långa nedstängningsperioden är anmärkningsvärt lång.
– Nej, det är ett omfattande arbete som gjorts och fortfarande pågår. Alla ingrepp och förändringar övervakas noga av antikvarisk expertis eftersom byggnaden är så gammal och speciell. Med alla noggranna förberedelser, utredningar och undersökningar blir en sådan här process med nödvändighet långsam.