Vi sover allt sämre – hans lösning är "sluta prestera"

"Sömn är ingen prestation." Det säger Christian Benedict, Uppsalaforskaren som blivit hela landets sömndoktor. Han har tröttnat på desinformationen om sömnen – så han skrev en ny bok.

Sömnforskaren Christian Benedict läste in grunden till sin bok på mobilen under förra hösten. Samtidigt tog han långa promenader med sin hund Baltazar.

Sömnforskaren Christian Benedict läste in grunden till sin bok på mobilen under förra hösten. Samtidigt tog han långa promenader med sin hund Baltazar.

Foto: Privat

Livet2023-10-21 09:00

Christian Benedict, docent i neurovetenskap och universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet har kommit med många sömnråd till svenska folket. Temat verkar outtömligt och nu har han skrivit en andra bok om just sömn. 

– Jag har skrivit den för att jag blir så otroligt trött på allt överdramatiserande av sömn i sociala medier och andra media. Vi vet att många lider av sömnbesvär och många vill hitta en lösning. Många av de produkter som säljs för att sova bättre, sprider falska eller vilseledande fakta som inte hjälper. Sömn är ingen prestation. Man får inte bygga upp en sömnstress, säger Christian Benedict.

Han anser att den kanske största boven till sömnsvårigheter är digitaliseringen, den har fått oss att ändra våra beteenden. Som exempel nämner han att vi kan sträcktitta på serier i timmar och att vi måste prestera dygnet runt genom att ta del av pushar och notiser på mobilen. 

– Många har svårt leva att utan sin mobil, de kollar den ideligen som om de är rädda för att gå miste om något och för att de inte klarar av att bara vara en stund. Detta kan för en del pågå även under natten. Det leder till stress och orealistiska krav, säger han.

undefined
Christian Benedict, sömnforskare, vill påminna om att de som har barn verkar ha sämre sömn under småbarnsåren och barnens tonår, men de verkar också leva längre. Det visar forskning från Max Planck-institutet för demografisk forskning i Rostock och Martin Kolk vid Stockholms universitet. Varför det är så går dock inte riktigt att säga, ännu.

Enligt Folkhälsomyndigheten har svenskarnas sömnbesvär ökat rejält under tio års tid från 2012 till 2022. Andelen personer som anser sig ha sömnproblem har ökat från 32 till 43 procent.

I dagarna kommer hans andra bok "Sov dig till ett bättre liv" ut på Bonnier Fakta.

Hur sover du?

– Jag är ganska nöjd med min sömn, men om jag zoomade in skulle jag kunna oroa mig. I dag till exempel reser jag till Örebro för en kongress. Jag sover dåligt på hotell men oroar mig ändå inte eftersom jag över tid sover bra.

Christian Benedict började sin sömnforskarbana på universitet i Lübeck. Som doktorand i neuroendokrinologi hade han den välrenommerade sömnforskaren Jan Born som handledare. Born forskar bland annat på varför sömn är viktigt för människans minnesbearbetning och för att befästning minnet.

– Jag tyckte otroligt mycket om sömnforskning. Du kan ha en läkare, en psykolog och en biolog med samtidigt i rummet. Sömn är ett otroligt tvärvetenskapligt forskningsområde. Jag sade tidigt till Janne att jag ville vara inblandad, säger han.

undefined
Christian Benedict placerar elektroder för sömnutredning som ska mäta hur sömnen löper under natten hos forskarassistenten Elisa de Mello e Souza Meth. Arkivbild.

Efter att ha fokuserat på forskning om att insulin till hjärnan kan få oss att minnas bättre fick Christian Benedict till slut göra sin egen första sömnstudie. När han disputerade, 2008, uppmanade handledaren honom att ge sig ut i världen. Något som inte roade Christian Benedict som då hade fyra barn; fyra, tre och två år samt en nyfödd.

– Jag var jättearg på honom och tyckte det var orimligt. Jag hade precis fått ett stort forskningsanslag, äntligen skulle vi i familjen få mer pengar att röra oss med. Men i februari 2009 såg jag en annons på internet om en ledig tjänst som professor i neurovetenskap i Uppsala. Jag kastade in en högst oambitiös ansökan.

Helgi Schiöth, professor vid neurovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, tog emot ansökan och bad Benedict komma. I augusti flyttade familjen till Knivsta.

– Jag kommer ihåg dagen då jag började, en måndag, jag gick in genom dörrarna till BMC (Biomedicinskt centrum). Jag tänkte: Herregud var är jag? Jag ser inte annorlunda ut men ingen här pratar tyska. 

Samma år kom svininfluensan och köerna ringlade långa framför vaccinationstället i Knivsta i närheten av där familjen Benedict bodde. Christian påminde sig om forskningen han gjort som student, om hur vaccinationers effekt påverkas av otillräcklig sömn efter vaccinationsdagen. Han fick okej på att göra en studie. 

– Vi höll till i Kronoparken i Ultuna. Hälften fick sova på natten efter vaccinationen och hälften höll jag vakna. Det visade sig att män som inte fått sova hade lägre antal antikroppar efter den natten. Det blev min kickoff.

Efter det lossnade forskningsanslagen för Christian Benedict. I dag bor familjen i Luthagen, barnen har blivit tonåringar.

undefined
Sömnforskaren Christian Benedict läste in grunden till sin bok på mobilen under förra hösten. Samtidigt tog han långa promenader med sin hund Baltazar.

Förra hösten tog han långa kvällspromenader med hunden Baltazar, en korsning mellan bearded collie och schäfer.

– Min hund förstår och vet allt om sömn. Jag spelade in ljudfiler under de mörka kvällar jag var ute med honom. Jag pratade hela tiden med mig själv för att samla mina tankar, jag kan säga att det var många jag mötte som tittade konstigt på mig, säger Christian Benedict och skrattar.

Falska fakta om sömn

"Man bör sova minst sju timmar varje natt." 

– Trams! Undantaget bekräftar regeln, säger Benedict.

"Din sömn bör vara djup huvudsakligen."

– Trams! Evolution har etablerat olika sömnfaser så att sömnen kan uppfylla sina funktioner.

"Jag kan ta melatonin utan att förvänta mig biverkningar eftersom kroppen producerar det."

– Trams! Det är ett hormon som även påverkar kroppen i stort. Till exempel minskar det insulinfrisättningen när du äter, vilket leder till långsammare minskning av blodsockernivån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!