– Forskningen har visat att tre till fem dagar före fullmåne börjar folk sova sämre och då företrädesvis män. Det spelar ingen roll om du bor i stan där det finns många lampor och mycket ljud eller om du bor på landet där det är mörkt, påverkan av månen är densamma, säger Christian Benedict.
I studien, som gjordes 2021, ingick 360 män och 492 kvinnor. Personerna sov hemma i sina egna sängar med elektroder fästa på huvudet, de mätte bland annat ögonrörelser och elektrisk aktivitet i hjärnan. Personerna visste inte om att om att det var just kopplingen mellan sömn och månens olika stadier som mättes eftersom Benedict fick ta del av sömnforskaren Eva Lindbergs sömnutredningar och gjorde sina studier i efterhand. Studierna tog hänsyn till olika variabler som miljö, att försökspersonerna bodde både i stad och på landsbygd och störningseffekter som till exempel hälsa och andra sömnproblem.
– När vi jämförde data med måncykeln och vilka faser den befunnit sig i när studien gjordes, kunde vi se om månen påverkat försökspersonernas sömn. Det visade sig att män sover sämre när månen växer i jämförelse med när den är i avtagande.
Män sov i genomsnitt 21 minuter mindre per natt och kvinnor i genomsnitt 11 minuter mindre.
Christian Benedict manar dock till försiktighet med tolkningar. Studien kan inte helt slå fast att det är just månen som påverkar sömnen.
Gravitationen har stor effekt på alla världshav, men gravitationskraftens påverkan på en enskild individ verkar inte vara större än ett myggbett. Jorden har ett elektromagnetiskt fält runt sig och även det kan ha effekt på oss människor. Benedict menar att det kan vara så att månen påverkar gravitationskraften och elektromagnetfältet som i sin tur påverkar människan.
Varför månen påverkar just män i större grad vet man inte.
– Vi vet genom forskning att ljus aktiverar mäns hjärnor i större utsträckning än kvinnors, men studien visar att månen påverkar sömnen även om vi har rullgardinen neddragen, sover i ett fönsterlöst rum eller sover med ögonmask. Vi vet också att män påverkas mer än kvinnor av elektromagnetiska fält, säger han.
Vad ska då dessa forskningsresultat användas till, varför undersöks det överhuvudtaget när studien inte är helt säker? Benedict vill poängtera att inga extra forskningspengar har lagts på studien eftersom han fick använda Eva Lindbergs sömnutredningar som var gjorda i ett annan syfte.
– Som forskare har jag till uppgift att sprida kunskap och att bemöta människor. Det är intressant och jag har en fascination för hur månen eventuellt påverkar vår hälsa, hur den påverkar oss här på jorden. Det går inte att säga att månens påverkan på sömnen enbart är trams. Men jag ser det inte som något bekymmer för den enskilda människan, säger han.
Christian Benedict menar att det vore bra om vi kunde utveckla en acceptans för att vi då och då inte sover så bra att det är en del av livet. I stället för att tänka på månens negativa inverkan på sömnen borde vi ta tag i sånt vi själva kan göra något åt, menar han, som mobilanvändandet.
– Om du tillåter dig en privat sfär när du slutar arbetet och inte kollar dina mejl förrän nästa dag och om du avstår från mobilen under kvällen så skapar du kraftfulla förutsättningar för att kunna sova betydligt bättre, även om månen är i den växande fasen, säger han.