Henrik Wiman har 109 000 följare på Instagram där han heter "Psykologenhenrik". Nu kommer hans bok: "Det ska inte vara krångligt att må bättre – Handbok för tuffa dagar och ett lyckligare liv".
Och tuffa dagar väntar inför jul. Julpyntet kom upp i butikers hyllor redan ett par veckor före Halloween, då kanske det inte är så konstigt att julstressen greppar tag redan i oktober, eller?
– Det är nästan ofrånkomligt. Julen är en högtid som har många förväntningar kring sig och även många upplevda krav. Vi har minnen från hur det var som liten och önskningar om hur andra ska få uppleva julen, såväl barn som släktingar. Då är det lätt att det blir lite väl stressigt, säger Henrik Wiman.
För några veckor sedan kom en rapport från Jämställdhetsmyndigheten som visar på att män fortfarande utför mindre av det arbete som behöver göras i hemmet. Kvinnor drar det största lasset med hela överblicken över mat, städning och omsorg om barn och åldrande släktingar. Med tanke på det kanske vi kan dra slutsatsen att detsamma gäller även julstöket.
Behöver kvinnor någon annan strategi än män för att klara av julstressen?
– Nej, jag tänker inte att det är kvinnornas problem, det är allas problem. Det är också något jag skriver om i min bok, hur man bygger en jämställd relation, alla vinner på det. Det man då i praktiken gör, är att ge alla en chans att må bra. Förhoppningsvis borde det vara det man vill om man är i en kärleksfull relation.
Nu får du konkretisera.
– Bördan ligger inte enbart på kvinnan att sänka sina förväntningarna ner till mannens förväntningar. Om en är på hundra och den andra på noll, kan man inte bara säga: "dra ner förväntningarna", då blir det problematiskt. Men om kvinnan sänker sina förväntningar till femtio och mannen drar upp dem till femtio, då blir det lite mera jämställt, man får en annan relation.
Svaret på hur man når dit kommer kort och snabbt från Henrik Wiman:
– Samarbete.
Det låter superenkelt, men hur ska samarbetet gå till?
– Börja med att sätta av en tid tillsammans och prata om julen. Då behöver bägge ha inställningen: "Jag vill lösa det här för din skull. Jag vill anstränga mig för din skull, för att du ska må bra.". Om båda har den inställningen når man ofta mycket längre. Jag säger inte att man absolut måste dela allting precis lika, att det är det enda som funkar, men om man har tanken: "jag vill anstränga mig för din skull" blir det lättare att hitta den lösning som funkar för just er, säger Henrik Wiman.
Hur ser julen ut hemma hos dig?
– Vi firar hos våra ursprungsfamiljer. Men vi julpyntar hemma och kanske bakar vi något. Jag åker hem till mina föräldrar på julafton.
Då är det ganska färdigt när du kommer?
– Ja, det brukar vara så, jag jobbar oftast fram till julafton. Men jag gör det jag kan, säger Henrik Wiman.
Idén till boken har grott hos honom länge. Han började redan 2019 men kom av sig. Sedan hörde ett förlag av sig och frågade om han ville skriva en bok så han tog tag i det igen.
Nuförtiden har han fullt upp med boken, Instagram, starta företag och med att föreläsa. Klinisk erfarenhet som psykolog har han från arbete på vårdcentraler. Han säger att det absolut vanligaste folk söker för när de kommer till honom är stress eller olika ångestbesvär.
– På Instagram identifierar sig 90 procent av mina följare som kvinnor. De upplever i högre grad besvär med psykisk ohälsa, men det kan också vara så att mitt tilltal främst tilltalar kvinnor. Varje inlägg jag gör, jag har gjort cirka 600, ska vara bidragande och inte åsamka skada. Det är lätt att man på sociala medier reducerar psykologisk kunskap så mycket att det blir stereotyper, och då kan det bli ohjälpsamt.
Kunskapen finns ju kring hur en ska leva för att inte bli utmattad, varför är det så svårt?
– Jag tror det kan upplevas som att det jag skriver och tipsar om är lätta saker, men det är svårt att omsätta i praktiken. Jag försöker göra det så lätt och handgripligt som det går. Men vi har krav på oss från många håll, från arbetsplatsen, från familjen, såväl kärnfamilj som släkt, vi har krav från vänner, bolån, mat som ska inhandlas. Vi ska tänka på att ta hand om kroppen, tänka på att göra något kul på semestern och komma ihåg att det är viktigt att stanna upp och ta ett andetag ibland, säger Henrik Wiman.