I lördags kom en enhet från de iranska säkerhetsstyrkorna till Sedigheh Vasmaghis bostad. Hon greps och fängslades omgående, uppger flera nyhetsmedier. Uppgiften bekräftas av Sedighehs Vasmaghis man Mohammad Ebrahimzadeh, som nyhetssajten Emtedad News varit i kontakt med.
Ebrahimzadeh uppger att Sedighehs Vasmaghis dator och mobiltelefon beslagtogs i samband med gripandet.
– Mer än så vet vi inte just nu. Sedigheh lär inte kunna höra av sig, så vi väntar på att Mohammad ska kontakta oss när han eventuellt får information om hennes situation, säger Staffan Olofsson.
Han tog för ett par år sedan initiativ till nätverket och Facebookgruppen "Sedighehs vänner" med bas i Uppsala.
Poeten, juristen och människorättsaktivisten Sedigheh Vasmaghi bodde i Uppsala 2012–2017, först som fristadsförfattare. 2017 valde hon att återvända till hemlandet tillsammans med sin man. Hon greps direkt på flygplatsen i Teheran och förhördes.
Under de snart sju år som gått sedan dess har hon kallats till revolutionsdomstolen, suttit ett par veckor i det beryktade Evinfängelset och fått sitt pass beslagtaget. Hon är dömd till totalt sex års fängelse, men det straffet har inte verkställts.
– Trots att Sedigheh har en fängelsedom hängande över sig vägrar hon hålla tyst. Hon är en ständig nagel i ögat på regimen, säger Staffan Olofsson.
Samtidigt som regimen håller koll på Sedigheh Vasmaghis förehavanden fick hon i fjol tillbaka sitt pass och tilläts resa till Europa under några veckor. Då passade hon bland annat på att besöka sina vänner i Uppsala.
På senare tid har Sedigheh Vasmaghi gjort uttalanden som kan förklara varför hon greps i lördags. Den 4 mars meddelade hon på Instagram att hon åter fått en kallelse till domstolsförhandling. Då deklarerade att hon inte tänkte hörsamma kallelsen förrän hon fått veta vad hon anklagas för.
Hon har också upprepat sin kritik mot Irans högste ledare Ali Khameneis hållning i frågan om kravet på att bära hijab. I fjol skrev hon ett öppet brev till Khamenei, där hon höll honom ansvarig för de konsekvenser som kravet på hijab lett till. Minst två unga kvinnor, Mahsa Amini och Armita Geravand, har de senaste åren dödats på grund av att de vägrat bära slöja.
Nyligen publicerade också den franska tidningen Le Figaro en stort uppslagen artikel om Sedigheh Vasmaghis kamp mot styret i Iran.