– Fantastiskt att få träffa alla mina vänner i stan, säger Sedigheh Vasmaghi på telefon från Stockholm, där hon befinner sig efter en vecka i Uppsala, staden hon bodde i under fem år.
Den nu 61-åriga poeten, juristen och människorättsaktivisten kom hit 2012 som fristadsförfattare. Hon blev kvar till oktober 2017, då hon valde att återvända till Iran med sin man. Direkt efter landningen på Teherans flygplats greps hon och förhördes.
Bara någon vecka senare kallades Vasmaghi till revolutionsdomstolen. Förhandlingen varade i tio minuter och slutade med att hon fick veta att hon under exilen hade dömts till fem års fängelse i sin frånvaro. Anledningen: Hennes kritik mot att kvinnor som anklagas för utomäktenskapliga förbindelser kan dömas till stening i Iran.
Sedigheh Vasmaghi sattes i det beryktade Evinfängelset, men frigavs mot borgen efter ett par veckor. Det femåriga straffet omvandlades till en villkorlig dom och hennes pass beslagtogs 2018.
Under de våldsamma protesterna hösten 2019 tog hon ställning för demonstranterna. Tillsammans med andra regimkritiker skrev hon under ett upprop mot polisbrutaliteten. Det ledde till åtal och en dom på ytterligare ett års fängelse, en dom som ännu inte har fastställts. Om så sker tvingas Sedigheh Vasmaghi dessutom att avtjäna den tidigare domen på fem år.
Att hon nu fick tillbaka sitt pass och tilläts resa till Europa är egentligen inte så förvånande, menar hon.
– Nej, det är min rättighet att resa fritt. Det finns ingen laglig grund att tvinga mig kvar i Iran.
Dessutom misstänker Sedigheh Vasmaghi att regimen gärna ser att hon inte befinner sig i Iran när årsdagen av Mahsa Aminis död nu närmar sig. Den 22-åriga Amini avled på sjukhus i september 2022 till följd av svåra skallskador. Allt pekar på att hon misshandlades svårt av moralpolisen efter gripandet ett par dagar tidigare. Hennes "brott": Hon bar inte huvudduken hijab korrekt. Händelsen uppmärksammades stort över hela världen och ledde till massprotester i Iran.
– Troligen föredrar styret att aktivister som jag inte är på plats om protesterna tar fart. Många andra oppositionella har nyligen blivit arresterade, säger Vasmaghi.
Hon säger att Mahsa Aminis död blev en ögonöppnare för många iranier, vilket banade väg för en bred proteströrelse som går bortom religion och tradition. Enligt Vasmaghi har breda lager av människor som tidigare inte engagerat sig särskilt mycket nu blivit mer kritiska mot regimen.
– Det är förstås nödvändigt om det ska ske en verklig förändring i Iran. Vi ser en ny generation som ifrågasätter allt från det religiösa styret till sharialagar och traditionen att kvinnor ska tvingas bära hijab. De unga vill inte ha stegvisa reformer utan ett sekulärt styrelseskick och demokrati.
Om den utvecklingen som nu påbörjats fortsätter finns förutsättningar för ett rimligare Iran, är Sedigheh Vasmaghis budskap.
Är det möjligt utan våld?
– Det är svårt att säga. Mycket beror på hur prästerskapet och militären bemöter folkets krav. Hittills har regimen svarat med våld eftersom den är ovillig att tillmötesgå kraven. Vi kan bara hoppas att det går att förändra landet på ett fredligt sätt.
Hon är fast besluten att återvända till Iran trots fängelsehot och trakasserier. Efter vistelsen i Sverige ska hon och hennes man flyga till Paris för att förhoppningsvis få behandling för den ögonsjukdom som gjort att Sedigheh Vasmaghi nu är i det närmaste blind. Därefter flyger hon hem till Teheran igen.
– Självklart kommer jag att åka hem. Jag är i min fulla rätt att skriva och tala, även om myndigheterna inte tycker om det och sätter upp restriktioner. Jag kan inte ge ut mina böcker officiellt i Iran, men det finns andra vägar att nå ut.
Samtidigt har du ett sexårigt fängelsestraff hängande över dig. Är du inte rädd?
– Jag anser att regimen missbrukar det juridiska systemet och framför allt vill visa mig och andra oppositionella att de har oss på sin radar. Det är förstås inget annat än ett hot.
Sedigheh Vasmaghis misstänker att hon kommer att få leva med fängelsehotet så länge dagens repressiva regim består. Den ännu ej fastställda domen fungerar som ett kort som myndigheterna kan spela ut när det behövs, menar hon.
Ångrar du att du återvände 2017 med tanke på vad du utsatts för?
– Absolut inte. Iran är mitt hem, där vill jag leva och verka. Det var rätt beslut trots hoten och förföljelserna.