Författarfredagarna läggs på is: ”Ser över konceptet”

De omtyckta författarfredagarna har ännu inte kommit i gång på stadsbiblioteket. Frågan är nu om de återuppstår och i sådana fall i vilken form.

Uppsala stadsbibliotek har kommit i gång efter pandemin, men inte med författarfredagarna.

Uppsala stadsbibliotek har kommit i gång efter pandemin, men inte med författarfredagarna.

Foto: Tor Johnsson

Litteratur2022-03-28 12:00

Vårens program på stadsbiblioteket är som vanligt fyllt av vitt skilda kulturyttringar. Från lär dig sy-kurser och föreläsningar om adhd till klimatpaneler och programmeringstävlingar. 

Men en sak lyser med sin frånvaro: de populära författarfredagarna. 

– Vi har ett avtal som gör att vi inte längre kan ha personal som jobbar så sent som det blir på fredagarna. De kan inte arbeta längre än till 20.30, säger Ellen Ferngren, ny programproducent på stadsbiblioteket.

Enligt henne var det inte aktuellt att försöka tidigarelägga evenemanget.

– Vi kanske provar en annan dag i höst. Vi får se. Publiken är ganska van med att det här finns, de vill att det ska vara precis som förut, så vi får testa om lite.

Rikard Jennische, enhetschef, berättar att man har valt att fokusera på annat som är viktigare. 

– Vi har haft två år utan programverksamhet på grund av pandemin, att det är tunt beror på att vi är i gång först nu. När det gäller just författarfredagarna så har vi haft det konceptet i tio år, vi kanske behöver förnya det.

När kom det här avtalet till, gällande arbetstiderna?

– Det är inget nytt, utan vi har ett avtal med medarbetarna om vilka tider som gäller på fredagkvällar. Vi har gjort undantag tidigare, men vi vill undvika det framåt. 

Han framhåller att de framåt tittar på andra koncept för författarkvällarna eller att man byter dag. 

– Men vi har inte så mycket att kommunicera om det ännu. 

Är det inte lite synd att författarkvällarna lyser med sin frånvaro?

– De var superpopulära, ja. Men vi har författarbesök nu också, bara det att vi inte haft de stora skönlitterära namnen. Vi får se hur det kan komma tillbaka och vilken dag det kan bli. 

Han understryker att konceptet inte är dött. 

– Vi vill absolut se till att få hit de största författarna igen. 

Både Rikard Jennische och Ellen Ferngren framhåller i övrigt att vårens program tagits fram med kort varsel och att bokningar av den här typen kräver lång framförhållning. 

– Vi har mest velat få igång vår verksamhet igen och att få publiken att komma tillbaka, säger hon. 

Stadsbibliotekets vårprogram har redan avverkat en författarkväll med lokala namn, 23 mars gästade Anders Danell, Malin Tyberg, Ulrika Lagerlöf och Danny Wattin. Senare i vår kommer bland annat Mia Skott (20/4) och Kadir Meral (25/4) och pratar om sina senaste verk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!