Aron Landahl får Lennart Hellsing-stipendiet

Årets mottagare av Lennart Hellsing-stipendiet på 100 000 kronor är Aron Landahl, illustratör och författare från Uppsala. "Jättekul och ärofyllt att få priset", säger han.

Kan en trut verkligen ge sig på en snok? Det hör inte till vanligheterna, men visst kan det hända, resonerar Aron Landahl.

Kan en trut verkligen ge sig på en snok? Det hör inte till vanligheterna, men visst kan det hända, resonerar Aron Landahl.

Foto:

Litteratur2024-06-04 11:00

Aron Landahl debuterade för fem år sedan med bilderboken "Dropp dropp". Det stora genombrottet kom i fjol med uppföljaren "Alla äter alla", där han i ord och framför allt bild skildrar näringskedjor i naturen. Målgruppen är nyfikna och vetgiriga barn. 

Den boken utnämndes till en framtida klassiker av UNT:s barnbokskrönikör Matilda Nilsson och nominerades till Augustpriset. Fast där snubblade Aron Landahl på målsnöret, priset gick till "Vitsippor och pissråttor" av Oskar Kroon och Hanna Klinthage. Däremot utsågs "Alla äter alla" senare till Årets bilderbok.

undefined
Lennart Hellsing skulle ha fyllt 100 år 5 juni 2019. Det året började förlaget Rabén & Sjögren att dela ut ett stipendium på 100 000 kronor i hans namn.

Och den här veckan får alltså Aron Landahl motta Lennart Hellsings stipendium, som instiftades av förlaget Rabén & Sjögren för fem år sedan.

– Det är förstås jättekul och en stor ära. Som jag förstått det ska det gå till en bilderboksskapare som är i början på sin karriär. Och det stämmer ju in på mig, jag har en bit kvar till Lennart Hellsings produktion, säger Aron Landahl och ler.

Prissumman på 100 000 kronor, samma nivå som det Augustpris han gick miste om hösten 2023, sitter förstås också bra.

– Verkligen! Att enbart leva på arvoden som illustratör och inkomster från egna böcker är inte möjligt, det gäller att då och då även få stipendier om det ska gå runt, säger Aron Landahl.

Han kommer inte att öronmärka Lennart Hellsing-stipendiet till något särskilt projekt, utan pengarna går in i den löpande verksamheten.

undefined
Aron Landahl är just nu i färd med att avsluta den allra sista illustrationen till barnboksförfattaren Mark Wallenius kommande bok "Surr".

 Vardagen i ateljén på Hospitalet i Ulleråker domineras just nu av ett uppdrag som närmar sig slutet.

Han visar en bild som snart är färdig – den allra sista illustrationen till Mark Wallenius kommande bok "Surr". På senare år har han också skapat bilder till två av ikonen Barbro Lindgrens böcker, "Titta Rödluvan" och "Titta Lill-Hans". 

– Hon och förlaget hade sett "Dropp dropp" och tyckte stilen var intressant.

Aron Landahl beskriver sin arbetsmetod som tidskrävande. Han är noggrann, mån om detaljer och vill helst bli klar med ett projekt innan han drar i gång nästa. Målet är att påbörja en ny, egen bok efter sommaren.

– Det enda jag vet är att det blir en bilderbok, men vad den kommer att handla om är oklart. Jag har flera olika idéer som spretar åt olika håll. Förmodligen blir det något som kommer att ta långt tid att slutföra, säger Aron Landahl och ler igen.

undefined
Aron Landahl tar på onsdag 5 juni emot Lennart Hellsing-stipendiet på 100 000 kronor.

Han hyllar nämligen inte bara principen ett projekt i taget, utan slutför också en bild i taget. Att jobba med flera illustrationer samtidigt passar inte honom.

– Nej, jag vill gärna bli helt klar och sedan säkra den färdiga bilden genom att skanna in den. Sedan börjar jag på nästa.

Han talar sig gärna varm för illustrationers betydelse när det gäller barn- och ungdomslitteraturen.

– Bilder kan sänka tröskeln för unga läsare. Att ta in en bilds innehåll är ju betydligt enklare än att ge sig i kast med en text. Så är det för mig i alla fall. Är bilden lockande vill jag förstås läsa texten intill också.

undefined
Kan en trut verkligen ge sig på en snok? Det hör inte till vanligheterna, men visst kan det hända, resonerar Aron Landahl.

Just nu kan Aron Landahls originalbilder från "Alla äter alla" ses på Bildmuseet i Umeå, en följd av att han tog hem priset Årets bilderbok. Frågan är när det blir en utställning även i hans hemstad Uppsala?

– Det vore förstås kul. Jag har faktiskt varit i kontakt med Bror Hjorths hus, som ju då och då visar verk av barnboksillustratörer. De är intresserade men vill gärna att jag kommer ut med fler egna böcker först.

undefined
Gäddan är en glupsk rovfisk, högt upp i näringskedjan. Här får den dock finna sig i att bli uppäten av en minst lika glupsk fiskgjuse.

   

undefined
"Alla äter alla" från 2023 blev Aron Landahls stora genombrott som bilderboksskapare.

     

undefined
Aron Landahl trivs i sin lilla ateljé på Hospitalet i Ulleråker. Det är här han skapar sina bilder och illustrationer, oftast i akryl på papper.
Ur prismotiveringen

"Aron Landahl är en djärv bilderboksskapare som tar oss läsare med på ett extraordinärt äventyr i sina böcker. Likt Lennart Hellsing har han en fullständig tilltro till sin publik och viker inte undan för det skrämmande eller grymma, utan låter oss tvärtom se det vackra i det /.../ Aron Landahl gör bilderbokskonst som är lika nydanande som klassisk och ger barnen inblick i såväl den stora skönheten som livet och döden."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!