Det framgår av sajten Iranwire.com där en stor porträttbild på henne finns utlagd intill en nyhetstext på persiska. Texten har översatts för UNT av Alexander Nilsson, som upptäckte artikeln och som själv har träffat den tidigare fristadsförfattaren Sedigheh Vasmaghi i Uppsala.
I texten framgår att Sedigheh Vasmaghi greps på söndagen och att hon efter en procedur vid den revolutionära domstolen fördes till Evinfängelset. Enligt hennes advokat Mahmud Alizadeh Tabatabai står hon anklagad för att ha bedrivit propaganda mot regimen. Det ska röra sig om ett rättsfall som har många år på nacken men fortfarande är öppet. Advokaten säger till Iranwire.com att rättegången inte varit rättvis och borgensumman satts för högt. Hans förhoppning är att så snabbt som möjligt kunna samla ihop borgenssumman så att Sedigheh Vasmaghi kan släppas fri och att hennes fall åter kan prövas av domstolen.
Den 56-åriga poeten, medborgarrättskämpen och juristen kom 2012 som fristadsförfattare till Uppsala. När de två fristadsåren löpt ut forskade hon om bland annat familjerätt på juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Hon är en erkänd poet som gett ut flera diktsamlingar bland annat på bokförlaget Edda i Uppsala. I hemlandet är hon också känd för sin kamp för jämställdhet mellan män och kvinnor.
– Hon är mycket känd i Iran inte minst för sin kritik mot tolkningen av sharialagarna, säger Annika Strömberg, kulturstrateg på Uppsala kommun, som känner författaren sedan tiden som kommunens fristadsförfattare.
Det var Annika Strömberg och ytterligare några vänner som skjutsade Sedigheh Vasmaghi och hennes man Mohammed till Arlanda lördagen 21 oktober. Tanken var att paret skulle göra ett besök i Iran. Men redan vid ankomsten till Teheran ska myndigheterna ha börjat intressera sig för henne på grund av de gamla anklagelserna.
– Det som hänt är helt förskräckligt. Sedigheh är svårt synskadad och att hon nu fängslats är fruktansvärt, säger Annika Strömberg
Innan Sedigheh Vasmaghi kom till Uppsala som fristadsförfattare åtalades hon flera gånger i Iran. Vid ett tillfälle dömdes hon till fängelse efter att ha publicerat en text med udden riktad mot en av presidentens närmaste medarbetare. Den domen revs upp på grund av ett skifte på presidentposten precis innan hon skulle kastas i fängelse. Om det är det ärendet som nu gjort att hon frihetsberövats är ännu oklart.