Kulturåret 2020: Konstmuseet, coronan och krisen på Wik

Uppsala närmade sig ett beslut om nytt konstmuseum, UKK fick ny vd och Wiks estetiska linjer lades i malpåse. Där har ni något av det vi skrivit om på kultursidorna under 2020 – förutom det där viruset förstås.

Ska Uppsalas nya konstmuseum förläggas till Kaniken? Det centrala läget är ett av argumenten för att flytta konsten från Slottet till de lokaler som Filmstaden om några år lämnar.

Ska Uppsalas nya konstmuseum förläggas till Kaniken? Det centrala läget är ett av argumenten för att flytta konsten från Slottet till de lokaler som Filmstaden om några år lämnar.

Foto: Metod Arkitekter

Kultur och Nöje2020-12-29 07:00

Året började ändå precis som vanligt: Nyårskonserten i Universitetsaulan följdes av trettondagskonserter på UKK. Därefter rullade allt i gång efter storhelgerna – bio, teater, shower, dansföreställningar, konserter, konstutställningar, författaraftnar ...

Men i mars var covid-19-utbrottet ett faktum och hela kultursektorn tvärnitade. Det mesta stängdes ned, sköts upp, ställdes om eller ställdes in. Den kanske alla största smällen drabbade konsertarrangören och eventbyrån Brink & Berger. Efter två månader utan intäkter gick bolaget i konkurs i maj. Företaget som under många år levererat konsertupplevelser i bland annat Botaniska trädgården fanns plötsligt inte längre.

Knappast någon kulturutövare gick helskinnad ur årets coronakris. Till de hårdast drabbade hör utan tvekan körerna och dansbanden. De senare har i princip belagts med näringsförbud, som den uppländske orkesterledaren Micke Ahlgren uttryckte saken i en UNT-intervju.

Men allt var inte coronaelände. Det fanns annat att deppa över också. Fråga bara elever och lärare på Wiks estetiska utbildningar. Redan i december 2019 beslutade folkhögskolans styrelse, Region Uppsalas kulturnämnd, att teaterlinjen skulle läggas ned efter vårterminen 2020. 

Och i våras kom nästa beslut: stoppat intag till konst-, skriv- och musiklinjerna läsåret 2020/2021. Kulturnämndens majoritet hänvisade till en långvarig arbetsplatskonflikt och uppgav att den enda lösningen var att "pausa" utbildningarna. Att påstå att det argumentet blev ifrågasatt är en kraftig underdrift. I slutet av året kom besked om att estetutbildningarna återkommer i ny form 2021.

Henrik Lillsjö tillträdde i juni som ny vd och konstnärlig ledare för Uppsala konsert & kongress. Så värst mycket konstnärlig verksamhet fick han dock inte ägna sig åt under första halvåret på posten, snarare skademinimering och krishantering. Evenemangen på UKK blev lätträknande på grund av coronan.

På försommaren beslutade kommunstyrelsen att gå vidare med två alternativ för lokalisering av Uppsalas framtida konstmuseum. Filmstadens lokaler i kvarteret Kaniken på Västra Ågatan står mot Vasaborgen uppe på åsen. Skisser presenterades härom veckan. I februari 2021 väntas besked om vilken finalist som föredras. Oavsett beslut lär de högljudda kraven på ett nybyggt museum knappast tystna.

Festivalåret blev av lätt insedda skäl väldigt annorlunda. Reggaefestivalen ställde in medan gitarr- och kortfilmsfestivalerna ställde om och blev digitala – även om konserterna och filmvisningarna också innehöll spår av publik på plats. Även klassikern Kulturnatten blev ett evenemang som förlades till nätet.

Cyberspace blev även underhållaren Jacke Sjödins nya hem. Hans coronafilmer på Facebook och Youtube nådde en ofattbart stor publik och fick många av oss att skratta åt eländet. Jacke lyckades under hösten att bygga en hel Reginashow på filmsuccéerna. Efter ett par månader med utsålda föreställningar (50 personer) pausades dock showen på grund av det allvarliga smittläget.

Till sist några hörnstenar i Uppsalas kulturliv som uteblev helt i år på grund av det glupska viruset: Allt ljus på Uppsala, OD:s Caprice, UNT:s Bokens dag, Kulturoasens söndagskonserter och musikkvällarna i Parksnäckan. Tilläggas kan att det av många emotsedda Beethovenåret blev tämligen rumphugget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!