På måndagskvällen 7 september 1987 klev en sjukdomsmärkt Cornelis Vreeswijk in på Flustrets scen. Det var långt ifrån fullsatt, konstaterade UNT:s recensent Peter Lindholm.
Lite förvånande med tanke på att Cornelis popularitetskurva pekade uppåt de sista åren. Efter en svacka i början på 80-talet fick han ett uppsving i och med inhoppet på Ulf Lundells tv-sända nyårsgala 1985. Till publikens jubel rev han då av Bellmans ”Fredmans epistel nummer 81, Märk hur vår skugga”.
Tillbaka till Cornelis sista levnadsår, 1987. På sommaren gjorde han spelningar på bland annat Roskildefestivalen, och i september följde han upp med en veckolång Sverigeturné, arrangerad av vännen Bengt Sändh. Trots att Cornelis var märkt av levercancer och diabetes genomfördes den korta men intensiva turnén.
– Jag visste att han var sjuk, men inte hur illa det var, berättade Bengt Sändh för UNT i samband med en artikel 2018.
Ett par dagar före konserten på Flustret ringde Cornelis manager Silas Bäckström till Bengt Sändh och berättade att Cornelis var i dåligt skick. Då befann de sig i Västervik. Bäckström bad att man skulle stryka turnéns näst sista konsert i Ljusdal och åka direkt till turnéfinalen i Uppsala.
Men att ställa in låg inte för Sändh. Han föreslog i stället att den långa resan till Hälsingland skulle delas upp på två dagar så att den blev mindre ansträngande.
Så blev det. Dagen efter spelningen i Ljusdal anlände Cornelis till Uppsala. Bengt Sändh bodde i stan på den tiden och var förstås på plats på Flustret.
– Jag minns att jag betalade ut gaget till Cornelis efteråt, runt 15 000 kronor tror jag. Då utbrast han: ”det hade man ju inte trott att du gått och blivit en sån kapitalist”.
De pratade en stund, kramade om varandra och skildes åt.
I september och oktober lyckades Cornelis att spela in en sista skiva, ”Till Fatumeh”, och även bli klar med diktsamlingen med samma namn. Men några fler konserter blev det inte. Flustret blev hans sista möte med publiken.
I november ringde Silas Bäckström till Bengt Sändh och berättade att Cornelis somnat in.
– I efterhand fick jag höra att Cornelis beklagat sig över att så få kompisar kommit och hälsat på honom på Södersjukhuset den sista tiden. Men jag visste ju inte ens att han var inlagd.
Fotnot: "Somliga går med trasiga skor" av Magnus Gertten har biopremiär fredag 17 november. Fyrisbiografens får i samband med visningen lördag 18 november besök av Gertten, som samtalar med moderator Camilla Larsson och publiken efter filmen. Efter samtalet blir det livemusik med det svensk/holländska bandet De Andersons, som spelar Cornelis-låtar i eget arrangemang.