I dag var en bra dag. Allt löpte fint på jobbet. Jag fick artikeln om den uppländska författardebutanten och så skrev jag en krönika om dagböcker.
Ja, ungefär så skulle jag väl ha skrivit i min dagbok. Eller loggbok som Lennart Lordi hellre valt att kalla det - för att inte vara allt för töntig. Varför det nu skulle vara töntigt att skriva dagbok!?
Jag har en hel kartong full med gamla dagböcker. Den första tidigt från min första resa till huvudstaden. Om den hundra mil långa färden förbi Shells havererade frys som bjöd på så mycket GB-glass man ville. Och orkade. Och om jag orkade. Jag var mätt resten av semestern. Och jag bokförde varenda glass, minns varenda tugga.
Värre är det med de andra minnena, dagböckerna, eller ska jag hellre kalla det svartböckerna, så förstår ni nog vad jag menar. Minnena som helst får vila i frid i den undanpackade lådan - men som var livsnödvändiga att formulera då de skrevs. Ord som definierade mig, min tillvaro och virrvarret av känslorna som nästan sprängde böckerna i bitar. Dagboken, denna suveräna samtalspartner, som alltid höll tand för tunga. Och som alltid alltid fanns där - oavsett allt.
I dag undrar jag hur unga människor "navigerar"? En statusuppdatering på Facebook fyller knappast den terapeutiska och analyserande funktionen som dagboken kan ha.
Mina döttrar har jag överöst med vackra anteckningsböcker och dagböcker med hästar och hänglås. Resultatet har varit rätt nedslående, även om det trots allt blivit några fulltecknade böcker, i takt med Facebooks ökade inflytande.
Inom skönlitteraturen verkar dock denna genre vara mer livskraftig. Även om det börjar komma variationer på temat. Den mest kända är nog ändå Anne Franks dagbok, som publicerades första gången 1947 och som fortfarande trycks i nya upplagor. Och i Sverige är det Barbro Lindgrens trilogi med Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner men också Anders Jacobssons och Sören Olssons Berts dagbok - även om det tillkommit ett oändligt antal efter det.
I intervjun med författaren Tove Berggren syns det senaste tillskottet, Lennart Lordis Loggbok - utsikt från livets planet av Tove Berggren.